Apple brevetează o tehnologie care permite detectarea fisurilor în parbrize auto înainte ca dauna să devină vizibilă

29.11.2020
Apple brevetează o tehnologie care permite detectarea fisurilor în parbrize auto înainte ca dauna să devină vizibilă
foto: pexels.com

În viitor, mașinile echipate cu tehnologia brevetată de Apple vor putea detecta parbrize auto pe cale să se fisureze și programa în avans înlocuirea la centrul de service.

Pornind de la premisa cum că parbrizele auto fisurate reprezintă nu doar un inconvenient estetic, ci și un pericol real pentru siguranța în trafic prin obstrucționarea vizibilității, Apple a dezvoltat o tehnologie care permite detectarea fisurilor aflate la stadiu incipient, înainte ca acestea să se propage.

Fie că se produce la contactul cu o pietricică aruncată de anvelopele altui autoturism, ca urmare diferențelor mari de temperatură apărute pe timpul iernii, sau din pricina unui defect de fabricație care se manifestă în timp, fisurarea parbrizului nu este o problemă pe care s-o poți remedia imediat, așa cum ai face cu o anvelopă perforată. Totuși, dacă incidentul produs nu este suficient de puternic pentru a cauza spargerea pe loc, inovația propusă de Apple te poate ajuta să rezolvi problema înainte ca simptomele să apară.

parbrize auto
foto: pickpik.com

Adio parbrize auto fisurate fără avertisment

Potrivit descrii furnizate în brevetul acordat pentru Apple, fabricanții de parbrize nu trebuie decât să adauge în structura multi-strat a parbrizelor din sticlă securizată un film suplimentar electroconductor. Idea este împrumutată de la ecranele touch și presupune conectarea noului senzor care acoperă întreaga suprafață a parbrizului la computerul autoturismului. Folosind drept referință semnătura electrică memorată anterior, orice modificare apărută brusc în rezistența filmului prins între cele două foi de sticlă securizată poate indica compromiterea parbrizului.

Brevetul prevede ca posibil răspuns afișarea unui mesaj de avertizare în bordului autoturismului și chiar programarea automată a unei vizite la centrul de service, în vederea înlocuirii.

Din păcate, de la teorie până la practică este cale lungă, brevetarea acestei inovații de către Apple negarantând și preluarea sub licență de către producătorii auto, mereu preocupați să taie din cheltuielile neesențiale.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video