Parrot Minikit Neo 2 HD – un kit hands-free auto uşor de utilizat şi cu autonomie foarte bună a bateriei [REVIEW]

31.07.2017
Parrot Minikit Neo 2 HD - un kit hands-free auto uşor de utilizat şi cu autonomie foarte bună a bateriei [REVIEW]
DESIGN, CARACTERISTICI TEHNICE

Un studiu realizat la jumătatea anului trecut arăta o situaţie alarmantă: la momentul respectiv, 71% dintre români recunoşteau că vorbesc ocazional la telefon sau scriu mesaje în timp ce se află la volan. Din fericire, din ce în ce mai mulţi şoferi din România îşi cumpără dispozitive hands-free Bluetooth. Vânzările de astfel de kit-uri au crescut în primele trei luni ale acestui an, la un distribuitor important, cu 70% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Aceste dispozitive au, fără a exagera, capacitatea de a face diferenţa dintre viaţă şi moarte pe şosele. Mai mult, este şi păcat, într-o perioadă în care există atâtea soluţii hands-free cu preţ accesibil (căşti Bluetooth, căşti wireless, kit-uri hands-free), să nu renunţi la prostul obicei de a ţine telefonul în mână sau la ureche în timp ce conduci. Printre soluţiile relativ accesibile ca preţ şi cu multe caracteristici se numără şi Parrot Minikit Neo 2 HD, un kit hands-free discret, care se montează pe parasolarul maşinii şi are o autonomie foarte bună a bateriei.

 

 

DESIGN

 

Parrot Minikit Neo este un produs cu vechime pe piaţă. Primul model a apărut în 2012. Cea de-a doua versiune, Neo 2 HD, nu diferă foarte mult, la exterior, de prima. Liniile generale de design au fost păstrate, dar sunt câteva detalii care fac diferenţa. Modelul mai nou poate fi ataşat pe parasolare mai groase, deoarece are o clamă mai mare şi mai flexibilă.

 

Principalul element care atrage atenţia la Minikit Neo 2 HD este rotiţa pentru volumul difuzorului, care poate fi folosită şi pentru a naviga prin meniurile aparatului. Aceasta este flancată de două butoane, iluminate cu LED-uri: unul (lumină verde) care îţi permită să răspunzi manual la apeluri şi altul (lumină roşie) pentru încheierea convorbirilor. Deasupra rotiţiei, în poziţia normală în care kit-ul este montat pe parasolar, se găseşte microfonul.

 

 

Cea mai mare parte a dispozitivului este ocupată de difuzor. Acesta este acoperit cu o membrană din cauciuc care vibrează pentru a produce sunetele.

 

 

Minikit Neo 2 HD mai include, pe o parte, un buton On/Off, iar pe cealaltă portul micro-USB prin care se încarcă bateria. Butonul de On/Off mai are o funcţie. Dacă este împins dincolo de marcajul On şi ţinut apăsat, kit-ul îţi va comunica vocal, prin difuzor, care este nivelul bateriei.

 

CARACTERISTICI TEHNICE

 

Aplicaţie: MINIKIT Neo 2, compatibilă cu Android şi iOS

Procesor: single-core 416 MHz

RAM: 32 MB

Capacitate de stocare internă: 128 MB

Conectivitate: Bluetooth 4.0, micro-USB (pentru încărcare)

Baterie: 1.000 mAh

Putere difuzor: 3W

Microfon: multidirecţional cu funcţie de reducere a zgomotului din fundal

Greutate: 67g

PERFORMANŢĂ, BATERIE, CONCLUZIE

APLICAŢIE ŞI PERFORMANŢĂ

 

Toate persoanele cu care am vorbit prin intermediul dispozitivului mi-au spus că mă aud bine sau foarte bine. Nu acelaşi lucru se întâmplă şi atunci când vorbesc prin intermediul sistemului hands-free inclus din fabrică pe maşina mea, o Dacia Sandero, model 2017. La capitolul microfon, kit-ul Parrot este mult mai bun decât ce am eu în automobil.

 

În ceea ce proveşte calitatea audio oferită de kit prin difuzor, acesta este bună, dar din păcate volumul nu poate fi setat la un nivel foarte ridicat. Totuşi, kit-ul fiind poziţionat pe parasolar, aproape de capul şoferului, volumul maxim este satisfăcător pentru majoritatea utilizatorilor.

 

Dispozitivul este cu adevărat „fără mâini” şi poate fi controlat prin comenzi vocale. Poţi de exemplu să suni rostind comanda: „Call Adrian Popa!”. Din păcate, singura limbă acceptată pentru comenzi vocale este engleza, varianta British English. De aceea, la unele nume româneşti mai complicate comenzile nu sunt întotdeauna preluate. Bineînţeles, poţi iniţia un apel şi direct din telefon.

 

Tot pentru a-i încuraja pe şoferi să ţină mâinile pe volan, Neo 2 HD dispune de un „cuvânt magic”. Acesta este „minikit”, După ce l-ai rostit, Neo 2 HD se activează şi este pregătit să asculte alte comenzi. Dispozitivul poate primi comenzi vocale şi prin intermediul serviciilor Google Voice Search şi Apple Siri.

 

 

Kit-ul se conectează la telefon prin intermediul Bluetooth (dispune de versiunea 4.0). Neo 2 HD permite conectarea a două dispozitive diferite la el, o veste bună pentru cei care au telefon personal şi telefon de serviciu.

 

Aplicaţia dedicată, MINIKIT Neo 2, este destul de bogată în opţiuni şi permite sincronizarea agendei telefonului. În aplicaţie este indicat nivelul bateriei, poate fi setat un nou ton de apel sau schimbat dispozitivul prin care sunt date comenzile vocale: Neo 2 HD sau telefon. Mai mult, îţi poate atrage atenţia dacă ai condus mai mult timp decât ai setat în aplicaţie. De exemplu, dacă ai pus cinci ore, după ce a trecut această perioadă eşti avertizat că este timpul să iei o pauză. Totodată, aplicaţia poate răspunde automat cu un mesaj la apelurile şi SMS-urile nepreluate/deschise. Acestea sunt trecute automat pe silenţios, pentru a nu-l deranja pe şofer.

 

Microfonul are suport pentru HD Voice, dacă telefonul utilizatorului sau reţeaua telecom în care se află dispun de acest serviciu.

 

BATERIA

 

Bateria de pe Neo 2 HD are o capacitate de 1.000 mAh şi oferă, potrivit producătorului, 10 ore de convorbiri neîntrerupte şi şase luni în stand-by. Nu am apucat să vorbesc foarte mult, dar după o săptămână de utilizare, în care zilnic am avut 2-3 convorbiri, uneori destul de lungi, bateria era la nivelul de 75%. Dispozitivul este livrat împreună cu un cablu USB şi propriul încărcător pentru maşină.

 

CONCLUZIE

 

Parrot Minikit Neo 2 HD este unul dintre cele mai interesante kit-uri hands-free disponibile pe piaţă şi un dispozitiv care poate scăpa şoferii de multe neplăceri în trafic, cauzate de faptul că sunt distraşi atunci când vorbesc la telefonul mobil. Destul de simplu de utilizat şi cu o aplicaţie folositoare, dispozitivul are şi un preţ accesibil, de 349 de lei la distribuitorul Falcon. Mai mult, deşi volumul maxim oferit de difuzor nu este foarte ridicat, Neo 2 HD are un microfon bun şi o baterie cu autonomie mare. Totodată, datorită faptului că se prinde pe parasolar, Neo 2 HD nu atrage privirile hoţilor, deoarece la majoritatea automobilelor trebuie să te apleci puţin pentru a-l vedea.

 

Părţi pozitive

Design reuşit
Simplu de utilizat şi setat
Aplicaţie dedicată folositoare
Autonomie foarte bună a bateriei

Părţi negative

Nivelul maxim al volumului difuzorului putea fi mai ridicat
Oferă suport pentru comenzi vocale doar în limba engleză, varianta British English

Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult