Primul stat care le permite mașinilor zburătoare să circule pe drumurile publice

05.08.2020
Primul stat care le permite mașinilor zburătoare să circule pe drumurile publice
Foto: Samson Sky

Primul stat din lume care le permite mașinilor zburătoare să circule pe drumurile publice este New Hampshire din SUA. Asta deși nu există încă un model de astfel de vehicul aflat în producție de serie.

Miercuri, legislativul din capitala Concord a modificat legislația transporturilor pentru a le permite acestor vehicule să circule legal pe străzi, transmite CNET.

Trebuie precizat că mașinile nu au voie să zboare, ci doar să ruleze pe șosele, ca vehicule tradiționale, folosind roțile. Acest lucru le va permite șoferilor (sau piloților?) să se obișnuiască cu aceste mașini.

O piață care nu este aglomerată, deocamdată

Deși nu există astăzi în producție, sunt câteva companii care dezvoltă astfel de vehicule. Printre acestea se numără Terrafugia, cumpărată de compania chineză Geely, și Samson Sky, din SUA.

Potrivit Terrafugia, 100 de persoane lucreză la proiectul său de mașină zburătoare.

Samson Sky intenționa să lanseze un vehicul, numit Switchblade, în 2019. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar compania a intrat într-un con de umbră.

O altă companie care dezvoltă, în Europa, o mașină zburătoare este AeroMobil.

Alții dezvoltă drone taxi

Alte companii lucrează la vehicule cu decolare și aterizare verticală. Uber a prezentat un astfel de vehicul aerian, numit eCRM-003.

De asemenea, Ehang, o companie din China, a demonstrat noile sale taxiuri zburătoare în SUA. Aceasta este, practic, o dronă electrică care poate găzdui două persoane.

La sfârșitul anului 2018, banca americană Morgan Stanley estima că piața mașinilor zburătoare va avea, într-un scenariu optimist, o valoare de 2.900 de miliarde de dolari în 2038.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult