MediaTek și NVIDIA anunță un parteneriat pentru soluții AI destinate autoturismelor

29.05.2023
MediaTek și NVIDIA anunță un parteneriat pentru soluții AI destinate autoturismelor

În lipsă de alte opțiuni cu „pedigri”, NVIDIA a optat pentru un parteneriat cu MediaTek vizând integrarea tehnologiilor AI în produse destinate unor piețe cu importanță strategică, cum ar fi cea a soluțiilor automotive computing.

Folosind expertiza ambelor companii, viitoarele generații de chipseturi MediaTek prevăzute cu accelerare AI asigurată de NVIDIA ar putea intra rapid pe lista de „cumpărături esențiale” a marilor producători auto. Asta, dacă nu cumva parteneriatul anunțat între Microsoft și AMD va livra o alternativă viabilă, disponibilă în timp util.

Urmând exit-ului mai degrabă rușinos din piața de chipseturi pentru mobil, avut după ce propria soluție NVIDIA Tegra a eșuat în anul 2008, compania acum aflată în avangarda soluțiilor de accelerare AI caută să-și reafirme influența în sfera dispozitivelor mobile. Iar MediaTek ar putea fi candidatul perfect pentru un „cal troian” care să strice actuala ierarhie a producătorilor de chipseturi. Între timp Qualcomm rămâne într-o poziție mai degrabă precară, rămânând de văzut dacă parteneriatul semnat cu AMD va pute fi negociat pentru a include și soluții mai avansate de accelerare AI, în completarea accelerării GPU bazate pe tehnologiile Radeon.

MediaTek

În baza parteneriatului anunțat, MediaTek va dezvolta chipseturi dedicate pentru clienții din industria auto, incluzând tehnologii sofisticate de accelerare GPU și AI, furnizate și optimizate cu ajutorul NVIDIA.

Soluțiile vor fi de tip „chiplet”, unde pachetul aceluiași chipset conține mai multe cip-uri de siliciu separate, interconectat folosind substratul special conceput. Probabil că printre tehnologiile folosite se va regăsi și o versiune personalizată de NVLink, tehnologia folosită de NVIDIA și pentru interconectarea unităților GPU instalate în sisteme de tip datacenter.

Totodată, MediaTek va beneficia de tehnologii avansate pentru implementarea diverselor funcții (OS, DRIVE IX, CUDA și TensorRT) la bordul autoturismelor, inclusiv conducere autonomă. Totul dintr-o interfață grafică avansată, cu capabilități AI și numeroase facilități pentru siguranță și securitate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult