Singapore este prima ţară din lume în care poţi comanda un taxi fără şofer

29.08.2016
Singapore este prima ţară din lume în care poţi comanda un taxi fără şofer
În Singapore pot fi comandate taxi-uri fără şofer, evenimentul marcând o premieră mondială pentru micul start asiatic. După ce au fost testate timp de aproape un an, automobilele autonome ale firmei nuTonomy au primit undă verde pentru a transporta pasageri. 
 
Deocamdată, maşinile operează într-o zonă cu o suprafaţă de 4 kilometri pătraţi dintr-un district cu clădiri de business şi rezidenţiale. Numărul disponibil de trasee este şi el limitat deocamdată. 
 
Cererea pentru serviciu este foarte mare, iar doritorii trebuie să aştepte în unele cazuri o zi pentru a se bucura de experienţă. În acest moment sunt disponibile şase automobile, urmând ca până la sfârşitul anului numărul acestora să crească la câteva zeci. 

Uber, cea mai mare companie de ride-sharing din lume, intenţionează de asemenea să introducă vehicule autonome în Pittsburgh peste câteva săptămâni. 

 
Maşinile folosite de nuTonomy sunt modele electrice Renault Zoe şi Mitsubishi i-MiEV modificate. Acestea au un şofer pregătit să preia controlul în cazul în care ceva nu funcţionează cum trebuie. Fiecare automobil este echipat cu şase seturi Lidar – un sistem care foloseşte lasere pentru a opera ca un radar. Unul dintre acestea se roteşte permanent pe acoperişul maşinii. Două camere montate pe bord monitorizează traficul şi detectează atunci când se schimbă culoarea semaforului. 
 
 
În acest moment cursele sunt oferite gratuit. Doug Parker, directorul operaţional al nuTonomy, a declarat că taxi-urile autonome au potenţialul de a reduce numărul maşinilor de pe străzile din Singapore de la 900.000 la 300.000. 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult