Șoferii vârstnici, reexaminați în simulator VR pentru a determina dacă mai pot conduce autoturisme

30.11.2021
Șoferii vârstnici, reexaminați în simulator VR pentru a determina dacă mai pot conduce autoturisme

Coreea de Sud este prima țară din lume care condiționează reînnoirea permisului de conducere evaluarea șoferilor într-un simulator VR, menit să demonstreze într-un mod ușor reproductibil și consecvent timpii de reacție și cunoașterea regulilor de circulație.

Spre deosebire de examenul teoretic, evaluarea practică a șoferilor se lovește de impredictibilitatea condițiilor de trafic și tendința unor examinatori de a fi mai puțin exigenți cu unii participanți. Mai ales în cazul șoferilor vârstnici, chemați (în țările unde legislația prevede această cerință) să demonstreze într-un test practic că încă au abilitățile necesare pentru conducerea autoturismului în condiții de siguranță, încrederea demonstrată la volan în condiții de trafic lejer ar putea să nu reflecte întrutotul capacitatea persoanei respective de a face față unei situații neprevăzute, cum ar fi evitarea uni obstacol sau frânarea de urgență.

Pornind de la această premisă, Agenția Natională de Poliție Sud-Coreeană (KNPA) a decis implementarea unui nou protocol de testare la reînnoirea permiselor de conducere pentru șoferii vârstnici, bazat pe examinarea reflexelor la volan într-un simulator bazat pe realitate virtuală.

Dezvoltat în ultimii trei ani, simulatorul VR va permite șoferilor cu vârstă de peste 65 de ani să demonstreze că încă au capacitatea de a conduce autovehicule, parcurgând o serie de teste gândite să evalueze timpii de reacție, cunoașterea regulilor de circulație, precum și reacțiile în condiții potrivnice, cum ar fi condusul pe timp de noapte.

Spre comparație, în alte țări ale lumii printre care și România, anularea permisului de conducere se face doar dacă persoana respectivă este declarată inaptă medical sau psihologic în urma unui control de specialitate. Exceptând situațiile în care posesorul permisului de conducere a comis abateri grave în trafic, care să pună discuție suspendarea sau anularea permisului de conducere, în prezent nu există o procedură care să prevadă retragerea în mod preventiv a dreptului de a conduce autovehicule, printr-o evaluare obiectivă a aptitudinilor la volan. Cercetătorii subliniază faptul că vederea se deteriorează odată cu vârsta, anumiții șoferi putând primi interdicție pentru condusul pe timp de noapte.

Potrivit statisticilor publicate de autoritățile sud-coreene, șoferii cu vârsta peste 65 de ani sunt de 1.86x mai predispuși la cauza accidente de circulație decât șoferii cu vârsta de peste 30 ani. Totodată, numărul accidentelor mortale în care sunt implicați șoferi vârstnici este cu 2.75x mai mare decât la celelalte categorii de vârstă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video