SUV-urile contribuie, se pare, la creșterea numărului de pietoni uciși

17.06.2020
SUV-urile contribuie, se pare, la creșterea numărului de pietoni uciși

Un nou studiu arată că mașinile din categoria SUV au contribuit, cel mai probabil, la creșterea numărului de pietoni uciși în SUA în ultimii ani.

Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) sugerează, într-un studiu, că aceste vehicule sunt mult mai periculoase decât automobilele mai mici în cazul în care lovesc un pieton. Rezultatele sunt preliminare. Organizația a analizat 79 de accidente petrecute în statul american Michigan, potrivit CNET.

IIHS a anunțat că va continua cercetările și în alte state.

La viteze cuprinse între 30 și 60 de km/h, 30% dintre pietonii loviți de SUV-uri au murit. În cazul automobilelor mai mici, procentul a fost de 23%.

La peste 65 de km/h, toți pietonii implicații în accidente cu SUV-uri au murit în cazurile analizate. În cazul automobilelor, procentul a fost de 53%.

Începând cu 2008, numărul pietonilor uciși în SUA de mașini a crescut constant, cu 53% în perioada de zece ani de până în 2018. În aceeași perioadă, ponderea SUV-urilor în flota de vehicule a SUA a crescut cu 8%, iar lucrurile nu se vor opri aici.

SUV-urile par de neoprit

În 2019, 70% din vehiculele vândute în SUA au fost  SUV-uri și pickup-uri, potrivit New York Times.

În România, aceste vehicule au ajuns la aproape 40% cotă de piaţă în primele patru luni ale acestui an, potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Auto­mobile (APIA). Cel mai popular model a fost Dacia Duster. Clasa compactă, fosta lideră a pieței, a scăzut la 33,9%. Pe locul trei s-a aflat clasa mașinilor de oraș (B), cu o costă de piață de 19,2%.

CITEȘTE ȘI:

Cum va arăta noua Tesla Cybertruck după ce va ajunge pe mâinile poliției

Cyberphone: un iPhone 11 Pro „de lux”, făcut să arate ca o Tesla Cybertruck. Costă cât 10% din preţul maşinii

Bentley integrează un „seif” cu amprentă în noul său SUV de lux

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult