Tehnologia de încărcare wireless ar putea deveni realitate şi pentru vehicule electrice

11.02.2019
Tehnologia de încărcare wireless ar putea deveni realitate şi pentru vehicule electrice

WiTricity, o companie specializată în producerea de sisteme pentru alimentarea vehiculelor electrice, a anunţat achiziţionarea tehnologiilor de încărcare wireless dezvoltate de Qualcomm pentru acest segment de piaţă.

Tranzacţia făcută pentru o sumă rămasă deocamdată neprecizată oferă companiei WiTricity acces la aproximativ 1500 brevete legate de tehnologia încărcării wireless a acumulatorilor. Totodată, Qualcomm obţine un pachet minoritar din acţiunile WiTricity, fapt ce asigură colaborarea pe termen lung a celor două companii şi împărţirea beneficiilor financiare rezultate din eventuala impunere a unui nou standard pentru alimentarea wireless a vehiculelor electrice.

Creat împreună cu cercetători ai institutului MIT, sistemul pentru alimentare wireless propus WiTricity presupune instalarea unui „covor” electric sub vehiculul staţionat. Transferul de energie se face prin inducţie electromagnetică unui dispozitiv receptor instalat la partea de jos a vehiculelor electrice,

Prototipul unui astfel de sistem dezvoltat în parteneriat cu General Motors a fost demonstrat încă din anul 2016, atingând între 7.7 kW şi 11 kW putere de încărcare. WiTricity a obţinut rapid acorduri de licenţiere a tehnologiilor cu Toyota şi furnizorul General Motors, Dephi. Printre jucătorii dispuşi să investească în acest proiect s-au mai numărat chinezii de la Foxconn şi Intel.

Halo, alternativa dezvoltată de Qualcomm este superioară prin faptul că permite integrarea sistemului de încărcare wireless direct în carosabil, o reţea de senzori asigurând detecţia vehiculelor şi încărcarea acestora chiar în timpul mersului, reducând nevoia pentru acumulatori de capacitate mare. Capabil să furnizeze puteri de până la 20 kW, sistemul poate alimenta vehicule circulând din ambele sensuri de mers, inclusiv la viteze de autostradă. La scară redusă, tehnologia Halo poate alimenta vehiculele oprite la semafor, autonomia câştigată fiind direct proporţională cu timpul de aşteptare.

Folosite împreună, tehnologiile create de WiTricity şi Qualcomm servesc însă unui scop comun: reducerea dependenţei vehiculelor electrice de folosirea staţiilor de încărcare manuală şi a cablurilor incomode. Noua platformă unificată pentru încărcare wireless va trece la etapa de testare în scurt timp, vizând adoptare la scară largă pentru următoarele generaţii de vehicule electrice.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult