Telefoanele Samsung pot fi folosite acum și în rol de cheie auto

13.04.2022
Telefoanele Samsung pot fi folosite acum și în rol de cheie auto
Foto: bmw-sg.com

Anunțată mai întâi pentru iOS, suportul Digital Car Key a fost confirmat de Google și pentru telefoanele cu Android 12, funcționalitatea care adaugă rolul de cheie auto ajungând în echiparea telefoanelor Samsung.

Teoretic, orice telefon cu Android 12 și suport NFC va putea fi folosit pentru accesarea și pornirea autoturismului, funcționalitatea fiind adăugată cu o simplă actualizare Google Play Services. Însă de la teorie și până la practică este cale lungă, industria auto tratând (deocamdată) această facilitate ca pe o dotare rezervată autoturismelor de lux.

În luna martie 2021 Google anunța Android SE Alliance, o inițiativă care promovează folosirea cheilor auto în format digital și păstrarea unei versiuni digitale a permisului de conducere, pe telefonul mobil. O lună mai târziu, aflam de la conferința Google I/O că Google se alătură Apple, susținând implementarea funcției Digital Car Key în Android 12.

Însă dincolo de anunțul foarte scurt, Google nu a oferit un calendar precis pentru folosirea la scară largă a tehnologiei care până la urmă se bazează pe hardware deja existent, folosit cu succes pentru emularea cardului bancar și autorizarea de plăți cu telefonul. Am aflat doar că Apple purta deja negocieri avansate cu BMW, pentru implementarea în premieră a tehnologiei Car Key pentru câteva modele de autoturisme nou lansate.

După încă un an, aflăm acum că și telefoanele Samsung suportă funcționalitatea CarKey, rămânând doar ca și producătorii auto să arate interes pentru tehnologia care ar putea în mod simultan să le crească vânzările și să le diminueze costurile, eliminând nevoia pentru o cheie auto ultra-sofisticată.

Cu nume inspirat de actuala tehnologie CarPlay, Car Key promite să devină un format universal pentru deblocarea și pornirea autoturismelor, însă rămâne de văzut cum va arăta implementarea finală, din punct de vedere al suportului hardware. Aparent, tehnologia NFC este văzută doar ca o soluție intermediară, condiția apropierii telefonului până aproape de contact direct cu senzorul NFC integrat în mânerul portierei, sau bordul autoturismului, apărând mai degrabă ca un dezavantaj pentru utilizatorii care folosesc deja sisteme de tip keyless entry cu rază mai mare de detecție.

Tehnologia alternativă numită UWB (Ultra-wideband) nu este are această limitare, însă este suportată doar pe câteva modele smartphone, putând dura ani buni până să putem vorbi despre suport la scară largă printre noile modele de telefoane mobile. Însă cel mai mare obstacol este ridicat tot de producătorii auto, care nu se arată foarte motivați în a o adopta ca și înlocuitor modern pentru cheia autoturismului.

Deocamdată, posesorii de telefoane Samsung pot uita de cheia auto doar dacă se întâmplă să fi achiziționat recent și un autoturism de ultimă generație, din gama BMW 1 – 8 Series, X5, X6, X7, iX3, iX, și i4. Veștile sunt bune și pentru cei care prospectează achiziționarea unui model Kia Niro sau limuzină Genesis G90 (doar Coreea de Sud).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult