Terrafugia Transition este primul avion-maşină viabil

19.03.2009
Terrafugia Transition este primul avion-maşină viabil

Sunti sigur că mulţi dintre cititori s-au confruntat cu mai mult sau mai puţin cu blocajele din trafic. În acei timpi morţi nu se poate să nu-ţi treacă prin minte cât de bine ar fi să ai o maşină cu care să zbori. De-a lungul timpului au fost mai mulţi care au încercat să creeze un vehicul care să se poată simţi ca acasă atât pe stradă, cât şi în aer. Iată că a sosit anul 2009 şi avem un prim prototip funcţional care face posibilă deplasarea atât pe şosea, cât şi prin aer: Terrafugia Transition.

 Terrafugia Transition la primul zbor

Ceea ce vedeţi aici nu este o maşină capabilă să zboare, ci un avion ce poate rula pe o şosea. Rezultatul muncii unei echipe de piloţi care au absolvit prestigioasa universitate MIT din Statele Unite, Terrafugia Transition dispune de două motoare, unul pentru roţile din faţă şi unul pentru elicea din spate, ambele funcţionând cu benzină fără plumb. Pe şosea, avionaşul cu aripile strânse poate atinge o viteză de aproximativ 105 km/h şi consumă în medie 7,8 l/100km. Odată ajuns pe pista unui aeroport, Transition se transformă în avion în doar 30 de secunde. El are o autonomie de peste 700 km la o viteză de croazieră de 185 km/h.

 Terrafugia Transition alături de echipa care l-a construit

Aţi citit bine mai sus. Terrafugia Transition are nevoie de un aeroport pentru decolări şi aterizări. Desigur că o autostradă sau o şosea dreaptă destul de lată sunt suficiente, însă ce te faci cu traficul? În plus, pentru conduce/pilota vehiculul îţi trebuie atât permis, cât şi licenţă de pilot pentru avioanele sportive. Partea bună rămâne aceea că nu mai trebuie să laşi avionul la aeroport când ai aterizat, ci te poţi întoarce cu el acasă, Transition fiind destul de compact pentru a încăpea într-un garaj.

Terrafugia Transition pe stradă

Primul zbor al prototipului de la Terrafugia a avut loc pe data de 5 martie, după şase luni de teste la sol. Un viitor prototip va fi supus procesului de certificare şi apoi vor urma livrările. Cei interesaţi de avionul-maşină trebuie să aibă în cont cel puţin 200.000 $ şi să plătească un avans de 10.000 $. Deşi poate că nu este maşina zburătoare pe care mulţi şi-ar fi imaginat-o, Terrafugia Transition reprezintă un pas important, fiind prima opţiune cu adevărat viabilă.

Terrafugia Transition se alimentează cu benzină fără plumb

Urmărește Go4IT.ro pe Google News