Accident cauzat de Tesla Autopilot: nu a văzut un camion răsturnat în drum

02.06.2020
Accident cauzat de Tesla Autopilot: nu a văzut un camion răsturnat în drum

Tesla vinde de câțiva ani o promisiune pe care încă nu au îndeplinit-o: posibilitatea mașinilor de a conduce autonom. Funcția se numește Autopilot și costă 9.000 de dolari/euro peste prețul de listă al mașinilor electrice, care deja sunt scumpe. Compania promite îmbunătățiri constante și sugerează că în timp, mașinile vor primi capabilitatea de a putea să meargă singure din punctul A în punctul B. Momentan însă, Tesla Autopilot nici măcar nu poate să evite obstacole mari și evidente din drum, producând un nou accident.

Sistemul Autopilot nu a detectat un camion răsturnat drept obstacol

Un nou accident în care o mașină Tesla pe Autopilot demonstrează din nou că această tehnologie este cel mult experimentală. De altfel, sistemul Autopilot nu este cu foarte mult înaintea altor sisteme de conducere asistată de pe alte mașini mai puțin „tehnologizate”. Posibilitatea de a schimba banda, de a păstra viteza constantă și de a ține direcția există și pe alte mașini din ultimii 10 ani. Ba chiar unele sisteme de siguranță asigură oprirea mașinii în cazul unor pericole evidente. În cazul unui Tesla Model S din Taiwan, sistemul nu a putut nici măcar să identifice drept un pericol un camion răsturnat pe șosea.

Șoferul Tesla a văzut camionul răsturnat în ultimul moment, însă credea că Autopilotul va reacționa și va încerca să oprească. Văzând că nu se întâmplă asta, M. Huang a apăsat pe frână, însă nu a putut opri mașina la timp, lovindu-se de camion. Accidentul a avut loc pe Austostrada Națională 1 din Taiwan, iar viteza pe care mașina o avea era de 110 km/h.

Întrucât sistemul Autopilot necesită atenția unui șofer în permanență, mâinile trebuind să fie pe volan și privirea înainte, la drum, compania Tesla nu poate fi trasă la răspundere. Sistemul de condus asistat vine cu destule avertismente despre natura sa experimentală. De altfel, acesta nu este singurul accident din ultima perioadă cauzat de sistemul Autopilot.

Nu este prima dată când Tesla Autopilot duce la accident

În urmă cu câțiva ani, un șofer de Tesla a decedat în urma unui accident. Mașina nu a detectat camionul din față care a frânat, mașina Tesla intrând sub acesta. Se presupune că șoferul se uita la un film pe un DVD player. O altă mașină Tesla s-a lovit de un parapet pe autostradă din cauza marcajelor care erau vopsite greșit pe șosea.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit grav în cazul din Taiwan. Cu siguranță însă, Tesla va analiza datele mașinii și va folosi aceste informații pentru a îmbunătăți în viitor sistemul. Recent, compania a lansat o funcție numită Summon, care cheamă mașina din parcare în locul în care te afli. Mai mulți utilizatori s-au plâns de faptul că sistemul nu evită obstacolele evidente și au ajuns în service cu mașinile pentru accidente ușoare.

Este de înțeles de ce clienții Tesla tot încearcă aceste funcții experimentale încă nefinalizate. Aceștia au plătit 9.000 de dolari pentru ele, însă funcționalitatea completă tot întârzie. Din păcate, aceste funcții le pot pune viața în pericol și îi poate costa mai mult din cauza costurilor de reparații.

(via TEN)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult