Tesla a făcut anunțul pe care niciun șofer nu-l aștepta. Cât costă abonamentul lunar pentru opțiunea ”self driving”

06.05.2020
Tesla a făcut anunțul pe care niciun șofer nu-l aștepta. Cât costă abonamentul lunar pentru opțiunea ”self driving”

Mașinile electrice Tesla vor avea înainte de sfârșitul anului 2020 capabilități de condus autonom complet, conform raportului de sfârșit de an fiscal al companiei. Elon Musk, fondator și CEO Tesla, și-a anunțat acționarii că plănuiește să lanseze serviciile „Full Self-Driving” sub formă de abonament pentru cei care nu vor să își configureze mașina din fabrică cu astfel de funcții și care preferă să plătească lunar pentru ele.

În acest moment, clienții Tesla pot adăuga funcțiile Autopilot, Summon, Autopark și restul la prețul de 7.000 de dolari sau euro în momentul configurării mașinii. Cei care vor să adauge aceste funcții după cumpărarea mașinii, trebuie în prezent să plătească 9.000 de euro, sumă fixă. Astfel, în acest moment, este mai avantajos să cumperi o mașină Tesla cu Autopilot decât una fără, dacă ai în plan să folosești aceste funcții de condus asistat la un moment dat.

Avantajul este că cei care au deja Autopilot, primesc automat toate capabilitățile noi pe care pachetul Full Self-Driving îl va include odată ce este lansat. Deși nu a spus asta direct, Elon Musk pare să sugereze că upgrade-ul post-vânzare la acest pachet ar putea să crească în preț odată ce toate funcțiile vor fi disponibile, însă de asemenea, există posibilitatea de a le cumpăra sub formă de abonament lunar.

„Cred că vom oferi Full Self-Driving ca un serviciu pe bază de abonament, dar probabil că vom face asta spre sfârșitul anului. Trebuie să precizez că va avea mai mult sens să cumperi acest pachet ca o opțiune, pentru că atunci când cumperi Full Self-Driving, este o investiție pe termen lung. Suntem încrezători că este o investiție care va avea rezultate pozitive pentru clienți. În opinia mea cumpărarea FSD este ceva ce clienții nu vor regreta.”

CFO-ul Tesla, Zachary Kirkhorn, a adăugat:

„Sunt de acord. Financiar vorbind, alegerea opțiunii FSD la cumpărare în cazul unui vehicul cumpărat pe baza unui împrumut sau în regim leasing va fi cea mai ieftină opțiune de plată lunară, întrucât aceasta rămâne activă și chiar poate crește valoarea mașinii în timp.”

Având în vedere că opțiunea costă 7.000 de euro la configurare, pentru un plan de finanțare pe șase ani, aceasta reprezintă aproape 100 de euro pe lună din rata lunară a mașinii (97 de euro, mai exact). Întrucât aceasta va fi cea mai ieftină metodă pentru a intra în posesia funcțiilor Full Self-Driving, putem presupune că Tesla va cere mai mult de 100 de dolari sau euro lunar pentru a avea acces la ele pe bază de abonament.

Oferirea serviciului sub formă de abonament are și un alt scop, spune Kirkhorn:

„Înțelegem că anumiți clienți care au cumpărat sau dețin mașini prin leasing nu au cumpărat această opțiune din start. Acest lucru va permite acelor clienți să împartă costul utilizării Full Self-Driving în timp sub formă de abonament.”

(via Elektrek)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult