Tesla: mașinile Model 3 cu procesoare AMD au autonomie mai mică

20.01.2022
Tesla: mașinile Model 3 cu procesoare AMD au autonomie mai mică

AMD a confirmat de curând că procesoarele sale sunt folosite acum și în mașinile Tesla Model 3, după ce anul trecut, noua versiune de Model S a trecut la o platformă similară. Tesla menționează însă faptul că autonomia mașinilor echipate cu procesoare AMD este mai mică, întrucât acestea necesită mai multă energie electrică. La un „plin”, conform măsurătorilor WLTP, un Tesla Model 3 ar putea rămâne cu autonomie cu 2,4% mai mică.

Tesla Model 3 s-a mutat pe platformă hardware AMD

Tesla a anunțat oficial acest lucru clienții din Australia, care comandă noile mașini, dezvoltate cu procesoarele AMD. Chiar dacă acestea sunt folosite pentru a oferi o experiență cât mai bună pe ecranul de infotainment, cât și pentru capabilități mai avansate precum Autopilot sau Full Self-Driving, se pare că energia necesară este mai mare decât cea pentru procesorul proprietar Tesla, folosit anterior.

La un Model 3 Long Range, cu autonomie declarată de 624 km, cei care primesc mașina cu procesor AMD la bord vor avea 22 în minus, deci 602.

Această „penalizare” de autonomie este valabilă pentru toate mașinile Tesla Model 3 cu noile procesoare, indiferent de țara din care sunt comandate. Tesla face acest anunț însă doar în Australia, întrucât compania este obligată de legislație să dezvăluie modificările între produsul comandat și ceea ce va fi livrat.

Cei care au dezmembrat noile Tesla Model 3 au dezvăluit modificările la nivelul plăcii de bază a sistemului inteligent de la bord. Astfel, știm că noul procesor se numește AMD Ryzen YE180FC3T4MFG, include patru nuclee și are un consum declarat de 45W. Spre diferență de modelele desktop, cu zeci de MB de memorie cache, acest Ryzen Embedded are doar 512 KB L2 cache per nucleu și 4 MB L3 cache.

Procesorul grafic este însă cel care consumă cu siguranță cea mai multă energie, un AMD Radeon 215-130000026, similar cu Radeon Pro W6600. Această placă grafică este similară cu Radeon RX 6600, integrează 8 GB memorie și este cea care permite rularea de jocuri video pe ecranul mașinilor Tesla, pe lângă accelerarea hardware pe care o asigură interfeței și calculelor AI pentru funcțiile de condus asistat.

sursa: wccftech

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult