Tesla promite că funcţia Autopilot va putea conduce în mod autonom tot drumul către serviciu

10.12.2018
Tesla promite că funcţia Autopilot va putea conduce în mod autonom tot drumul către serviciu

Producătorul Tesla pune mare preţ pe capabilităţile funcţiei de condus autonom inclusă pe vehiculele sale electrice, ultimul upgrade adus la partea de software extinzând funcţia Autopilot cu suport pentru navigarea sensurilor giratorii şi oprirea automată la semafor.

Funcţia Navigate on Autopilot disponibilă pe vehiculele Tesla continuă să preia tot mai multe dintre atribuţiile şoferului, dezvoltatorul Tesla promiţând că în curând va fi posibil să călătorim întreg traseul către serviciu fără să ne atingem de comenzile vehiculului.

Disponibilă ca funcţie opţională pe vehiculele Tesla EV, modul Autopilot face treabă destul de bună în ce priveşte păstrarea sau schimbarea benzii de circulaţie, putând face inclusiv depăşiri. Detectarea obstacolelor şi frânarea automată la sesizarea unui pericol nu pune probleme, însă oprirea la culoarea roşie a semaforului şi navigarea intersecţiilor cade în seama şoferului aflat la bord. Aflată deocamdată la stadiu de testare beta, o nouă versiune a software-ului Autopilot va putea prelua inclusiv aceste sarcini, lăsând şoferului rolul de observator, gata să intervină în cazul apariţiei unor situaţii neprevăzute.

Anunţul făcut de Elon Musk vine după ce în luna octombrie Tesla decidea retragerea opţiunii „Full Self-Driving Capability” afişată cumpărătorilor de vehicule Tesla EV, pe motiv că dotarea nu se regăsea efectiv printre funcţiile vehiculelor comercializate.

Cert este că şi dacă este reintrodusă, opţiunea Self-Driving nu va putea fi folosită pentru a scăpa complet de grija condusului, conducerea nesupravegheată a vehiculelor autonome fiind ilegală. La fel ca şi până acum, posesorii de vehicule Tesla se vor afla în scaunul şoferului şi nu vor putea lăsa volanul din mână pentru mai mult de câteva secunde fără a risca declanşarea unei alarme sonore şi oprirea automată pe marginea drumului.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult