Tesla va permite accesul pe bază de abonament la funcțiile de condus autonom ale mașinilor

Autor: Cătălin Niţu 21.12.2020
Tesla va permite accesul pe bază de abonament la funcțiile de condus autonom ale mașinilor

Compania Tesla încă experimentează cu diverse strategii de vânzare pentru a convinge clienții să cumpere funcționalitatea de condus autonom a mașinilor. Aceasta a fost promisă timp de mai mulți ani și a fost lansată treptat, mai întâi cu asistență la condus prin intermediul sistemului Autopilot și abia în luna octombrie din 2020 a ajuns într-o variantă beta pe mașini sub forma pachetului „Full Self-Driving”. Totuși, la 10.000 de dolari pentru acces la această funcție, probabil că nu mulți clienți se înghesuie să o cumpere, așa că Tesla tot încearcă noi strategii care să îi atragă către un astfel de pachet.

O opțiune a mașinilor Tesla va putea fi „închiriată” pe bază de abonament

Tesla a separat funcțiile Autopilot și Full Self-Driving în urmă cu ceva timp și a început să le vândă separat. Totuși, Autopilot poate fi „upgradat” la Full Self-Driving în schimbul unui preț mai mic decât al pachetului complet. De altfel, prețul pentru upgrade chiar a fost ieftinit de curând. Însă tot este necesară plata a câtorva mii de dolari sau euro deodată. Iar pentru opțiuni cumpărate după ce cumperi mașina, nici nu ai la dispoziție un plan de finanțare.

Astfel, Tesla a decis să ofere clienților încă o opțiune, mai avantajoasă: posibilitatea de a te abona la aceste funcții. Practic, poți accesa capabilitățile Full Self-Driving ale mașinii atât timp cât ai un abonament activ și îl plătești lună de lună. Elon Musk a mai vorbit în trecut despre această posibilitate și acum aceasta urmează să devină realitate.

Elon Musk a anunțat pe contul său de Twitter, într-un răspuns către un client, că funcția Full Self-Driving va fi disponibilă la „începutul anului viitor”. Asta poate însemna oricând între ianuarie și martie, deci suntem la doar câteva săptămâni distanță de o eventuală lansare.

Iar contextul în care a pus clientul întrebarea pare să fie destul de interesant: acesta spune că își dorește un abonament pentru Full Self-Driving, pentru că nu ar avea sens să cumpere funcția cu banii jos, întrucât mașina pe care o deține este în leasing, așa că ar plăti toți banii pentru o funcție pe care în câțiva ani nu o va mai putea accesa, pentru că mașina se va întoarce la firma de leasing.

Iar prin posibilitatea de a te abona lunar sau anual la această funcție, Tesla ar putea să crească și vânzările efective ale opțiunii, oferind utilizatorilor o metodă mai ieftină pentru a încerca capabilitățile de condus autonom ale mașinii, înainte de a le cumpăra cu banii jos la 10.000 de dolari.

sursa: Engadget