Uber promite lansarea unui serviciu „flying taxi” şi dezvăluie prototipul unui vehicul de zbor cu propulsie electrică

09.05.2018
Uber promite lansarea unui serviciu „flying taxi” şi dezvăluie prototipul unui vehicul de zbor cu propulsie electrică

Gazdă a conferinţei Uber Elevate organizată în oraşul Los Angeles, Uber a anunţat mai multe parteneriate şi inovaţii tehnologice care ar putea pune bazele primelor reţele de transport urban pe calea aerului, asigurat folosind vehicule de zbor semi-autonome, prevăzute cu propulsie electrică.

Chiar dacă nu va produce în mod direct vehicule de zbor, Uber anunţă colaborări cu „lideri din industrie” pentru dezvoltarea unor vehicule compatibile cu viitoarea reţea uberAIR. Aflat deocamdată la stadiul de concept, primele vehicule de acest tip va fi capabil de decolare verticală, respectiv deplasare cu viteză de 250 – 480 Km/h la o altitudine de minim 300 metri deasupra aglomerărilor urbane. În prezent, Uber susţine dezvoltarea a două vehicule prototip, Embraer X şi Alpha Electro.

La nivel de bază Uber Air este un serviciu de taxi aerian asigurat cu vehicule de zbor asemănătoare dronelor controlate de la distanţă, însă mult mai sigure şi dimensionate pentru o capacitate de până la 4 pasageri. Pentru a folosi noul serviciu de taxi, doritorii vor apela aplicaţia Uber Air pentru a descoperi cea mai apropiată staţie de preluare amenajată (poate fi acoperişul unei clădiri sau un perimetru delimitat într-o parcare publică). Comanda plasată din cadrul aplicaţiei va include atât punctul de plecare dar şi destinaţia dorită, alegerea rutei de zbor şi pilotarea efectivă căzând în seama computerului de bord dirijat prin reţeaua UberAIR.

Potrivit companiei, testele cu vehicule de zbor prototip vor începe din anul 2020, urmând ca primul serviciu comercial de taxi aerian să fie inaugurat în prejma anului 2023. Dar până atunci rămâne de rezolvat o întreagă serie de provocări dificile: stabilirea unui cadrul legal care să permită zboruri comerciale de joasă altitudine în zonele urbane, obţinerea certificărilor pentru siguranţă, redundanţă în cazul apariţiei de defecţiuni, responsabilitate în cazul accidentelor, asigurarea de spaţii suficiente pentru aterizare şi autonomia bateriilor folosite.

Cât despre costul noului serviciu de taxi zburător, Uber promite că acesta nu va depăşi nivelul Uber X, cea mai costisitoare opţiune din oferta actuală, urmând ca tarifele să fie reduse treptat pe măsură ce tehnologia va ajunge la maturitate.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult