Un fost inginer Apple a pledat vinovat la acuzația de spionaj industrial pentru o companie chineză

23.08.2022
Un fost inginer Apple a pledat vinovat la acuzația de spionaj industrial pentru o companie chineză

Nu este tocmai un secret faptul că Apple lucrează la o mașină electrică. Compania a tot angajat în ultimii ani ingineri și designeri care au lucrat la alte companii auto, iar Hyundai a scăpat în public informația că Apple lua în calcul parteneriatul pentru folosirea platformei sale pentru astfel de vehicule. Cel mai celebru caz este însă cel al inginerului Apple, prins pe aeroport în timp ce încerca să fugă în China cu o placă de bază a mașinii Apple. După mai bine de patru ani de la acel eveniment, acesta a recunoscut, în sfârșit, în fața unei instanțe că a încercat să fure planuri ale mașinii Apple pentru a le preda unei companii chineze.

Compania Xpeng l-ar fi angajat pe Xiaolang Zhang să fure secretele industriale Apple pentru mașini electrice

Xiaolang Zhang a pledat vinovat pentru acuzațiile de furt de secrete industriale. Acesta a lucrat la Apple între 2015 și 2018 pentru a dezvolta tehnologii pentru mașini electrice. Acesta a înștiințat brusc compania că demisionează și că urmează să se mute în China pentru a lucra pentru Guangzhou Xiaopeng Motors Technology, o companie concurentă de mașini electrice, cunoscută în piață sub brandul Xpeng.

O investigație internă Apple a dezvăluit că Zhang descărcase peste 24 de GB de date „problematice” pe laptop-ul său prin intermediul AirDrop și că a plecat din cadrul companiei cu plăci integrate care urmau s să fie introduse în mașinile electrice, cât și cu un server al laboratorului de mașini autonome din cadrul Apple. În urma investigației, Apple a anunțat autoritățile, care l-au reținut pe Xiaolang Zhang pe aeroportul din San Francisco.

Sentința în acest caz este programată pentru data de 14 noiembrie. Acesta ar putea să fie condamnat până la un maximum de 10 ani în închisoare, conform legii americane, care pedepsește în acest fel furtul de secrete industriale, alături de o amendă de până la 250.000 de dolari americani.

Zheng nu este însă singurul care a încercat să transfere tehnologiile Apple către Xpeng. Un alt al companiei a încercat în 2019 să ducă manuale, scheme, diagrame și fotografii din laboratoarele Apple către China. Desigur, Xpeng neagă aceste acuzații, conform declarației oferite pentru The Verge: „Compania respectă drepturile de proprietate intelectuală și informațiile confidențiale ale altor companii”.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult