Un hacker expune așa numitul ”Elon Mode” în firmware-ul Tesla, permițând condus autonom nesupravegheat

24.06.2023
Un hacker expune așa numitul ”Elon Mode” în firmware-ul Tesla, permițând condus autonom nesupravegheat

Deși pe internet circulă de ceva timp clipuri video în care mașinile Tesla par să funcționeze în modul de condus autonom fără a solicita participarea unui șofer, fenomenul a fost mereu pus în seama unor modificări neautorizate aduse autoturismului, sau bug-uri strecurate la partea de software.

Însă potrivit indiciilor scoase la iveală prin analizarea firmware-ului Tesla, producătorul american chiar a inclus un mod de condus super-secret, care dezactivează toate protecțiile incluse pe criterii legale și de siguranță, menite să asigure că manevrele executate de software-ul mașinii sunt permanent urmărite și încuviințate de persoana aflată în spatele volanului.

Deși, denumirea ”Elon Mode” nu este menționată explicit in firmware, funcția pare să onoreze promisiunea făcută în urmă cu mai mulți ani de CEO-ul Tesla, cum că EV-urile comercializate vor avea cu adevărat funcția Full-Self-Driving (FSD) disponibilă în mod complet autonom și nu semi-asistat, cum este cazul în prezent. Probabil că dacă se dovedește a fi reală, funcția ascunsă va ceva probleme pentru companie, în sensul că anumite incidente în care posesori Tesla par să abuzeze de suportul FSD nu vor mai putea fi „debarasate” atât de ușor acuzând defecțiuni hardware și „trucuri” pentru eludarea sistemului de verificare automată a atenției.

Potrivit hacker-ului cunoscut după numele @greentheonly, Tesla a mai implementat și alte funcții ascunse, cum ar fi o opțiune pentru blocarea funcției de ajustare a scaunului sau folosirea camerei centrale pe seria Model 3, deblocată în urma anunțului oficial de lansare.

Cert este că funcția ”Elon Mode” poate fi activată, hacker-ul oferind până și o demonstrație video folosind propria mașină Tesla Model X, un exemplar de generație mai veche care probabil vine fără camera de interior. Nu este clar dacă hack-ul poate fi replicat și pe pe modelele mai noi, echipate cu hardware suplimentar pentru probarea atenției șoferului, însă sunt șanse mari ca funcția să fie retrasă cu ocazia unei actualizări viitoare de firmware, acum că a fost deconspirată.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult