Un procent ridicat din prețul unui automobil actual îl reprezintă electronicele

08.05.2020
Un procent ridicat din prețul unui automobil actual îl reprezintă electronicele

Un procent semnificativ din prețul unui automobil actual îl reprezintă electronicele pe care acesta le încorporează, potrivit unui studiu realizate de compania de consultanță și audit Deloitte.

Procesoarele, computerele, cipurile, senzorii și sistemele de infotainment sunt scumpe și reprezintă, în medie, 40% din prețul unui automobil actual.

În urmă cu doar 20 de ani, ponderea electronicelor în prețul unei mașini era de 18%.

Astăzi, producătorii de semiconductori joacă un rol important în lanțul de distribuție din domeniul auto, iar aceste componente sunt printre cele mai scumpe electronice.

Electronicele costă 400 de dolari

Deloitte a calculat că prețul tuturor componentelor din care sunt realizate electronicele din mașini a crescut de la o medie de 312 dolari pe automobil în 2013, la 400 de dolari astăzi. În 2022, prețul va ajunge la 600 de dolari. După aceea creșterea va încetini, deoarece va urma o perioadă în care procesoarele, care sunt prin cele mai scumpe componente, își vor atinge limitele fizice. Deja sunt fabricate procesoare cu tehnologie de fabricație pe 7 nm.

Compania notează în studiu că factori precum inteligența artificială, vehiculele electrice, condusul autonom, bateriile, poluarea, ride-sharingul, investițiile în infrastructură și securitatea informatică vor schimba fața industriei auto în anii care urmează.

Foto: Pixabay

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult