Volkswagen dezvoltă o mașină zburătoare, în China

14.02.2021
Volkswagen dezvoltă o mașină zburătoare, în China

Brandul german de autovehicule, Volkswagen, a demarat în China o nouă inițiativă pentru dezvoltarea de mașini zburătoare.

Inițiativa beyond autonomous driving explorează conceptul de mobilitate pe verticală, drept următoarea etapă în evoluția mijloacelor de transport. „Investigăm potențiale concepte și parteneri într-un studiu de fezabilitate pentru a identifica posibilitatea industrializării acestei abordări.”

Adresând cea mai mare piață auto din lume, și totodată, cel mai mare consumator al bunurilor produse de Germania, Volkswagen a ales să exploreze posibilitatea extinderii portofoliului de produse pentru a include și mijloace de transport aerian.

„China este de o importanță crucială pentru Volkswagen AG”, a scris marți președintele Consiliului de administrație al Volkswagen pe LinkedIn. „Trebuie să folosim mai bine viteza mare, ambiția și, mai ales, marea forță inovatoare din China pentru Volkswagen.”

În timp ce multe alte companii și-au declarat interesul pentru piața vehiculelor zburătoare, producția în sine se confruntă cu multe obstacole. Pornind de la premisa că vorbim despre vehicule prietenoase cu mediul înconjurător, propulsia electrică este practic singura opțiune, fapt ce ridică multiple provocări legate de autonomia/puterea bateriei, costurile și restricții de siguranță pentru zborurile efectuate în zone dens populate.

Volkswagen

În mod cert, zborul vertical presupune un consum de energie mult mai mare decât obținem cu o mașină electrică, circulând la viteze de oraș. Luând în calcul și greutatea bateriei, obținerea unei autonomii rezonabile în ce privește timpul de zbor și distanța acoperită reprezintă o provocare majoră. Obținerea rezultatului dorit presupune selectarea de materiale compozite, ușoare și rezistente, dar mult mai scumpe decât soluțiile uzuale preferate de industria auto. La final prețul acestor mașinării zburătoare ajunge să fie unul foarte ridicat, excluzând din start consumatorii de rând care poate ar fi interesați de achiziționarea unui astfel de vehicul pentru uz personal. Rămân în cărți doar companiile de taxi, interesate să-și diversifice oferta cu servicii de taxi aerian.

Călătoriile cu avionul se confruntă, de asemenea, cu mult mai multe probleme de siguranță. Producătorii de automobile interesați să dezvolte mașini zburătoare vor fi obligați să respecte foarte multe reglementări, gândite să asigure călătorii aeriene în condiții de siguranță. Trasarea unui set de reguli comprehensiv și acomodarea acestora în vehiculele de zbor proiectate ar putea dura ani de zile, întârziind și mai mult debutul comercial. Dar, nu neapărat dacă-ți extinzi business-ul în China, puterea de la Beijing fiind renumită pentru aplicarea rapidă a strategiilor dictate „de la centru”, sărind peste multe etape considerate esențiale în alte regiuni ale lumii.

Tehnologia dronelor ar putea fi o piatră de temelie pentru mașinile zburătoare. Volkswagen intenționează, de asemenea, să dezvolte o dronă care poate fi licențiată, a declarat marți șeful Volkswagen din China, Stephan Wöllenstein, într-un interviu pe LinkedIn.

Vehiculele zburătoare ar putea fi disponibile comercial în câțiva ani, Volkswagen ezitând deocamdată să traseze un calendar de lansare exact.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult