Ayaneo NEXT LITE, primul concurent pentru Steam Deck care va folosi SteamOS

11.01.2024
Ayaneo NEXT LITE, primul concurent pentru Steam Deck care va folosi SteamOS

Ayaneo este un producător care s-a specializat în realizarea de PC-uri miniaturizate, prezentate sub forma unor console de gaming portabile, în stilul Steam Deck sau ASUS ROG Ally. Față de dispozitivele de acest fel lansate de companii cu vechime în industrie, Ayaneo nu beneficiază de prețuri la fel de atrăgătoare, însă își permite să ofere mai multe modele, unele dintre acestea cu dotări mai „exotice” decât concurența.

Spre exemplu, proaspăt anunțatul Ayaneo NEXT LITE va folosi sistemul de operare SteamOS caracteristic consolelor Steam Deck și nu obișnuitul Windows 11 de pe astfel de dispozitive. Avantajul, în acest caz, este reprezentat de interfața SteamOS, mult mai prietenoasă și concepută pentru butoanele și stick-urile analogice ale consolei, accesul la întreaga bibliotecă de titluri compatibile disponibile pe Steam, dar și de o gestionare mult mai eficientă a consumului energetic decât pe Windows, ce va conferi dispozitivului o durată de viață mai lungă a bateriei.

Ce oferă Ayaneo NEXT LITE

Conform Ayaneo, acest model NEXT LITE nu este menit să înlocuiască fratele mai mare NEXT pe piață, ci doar să-l complementeze. De asemenea, cei de la Ayaneo au fost destul de zgârciți în ceea ce privește configurația hardware a acestui nou dispozitiv, dezvăluind doar că NEXT LITE va utiliza un ecran cu diagonala de 7 inci, cu rezoluție 800p (1280×800, similară cu cea de pe Steam Deck) și o baterie cu capacitate de 47Wh.

Modelul NEXT, deja disponibil, este „motorizat” de o soluție AMD Ryzen 7 5825U, deja veche de doi ani, cu cip grafic din familia Vega. Chiar și așa, Ayaneo menționează un preț de vânzare de 1300$ pentru acest model, deci noul NEXT LITE ar trebui să fie mai accesibil din punct de vedere financiar.

Noul Ayaneo NEXT LITE ar trebui să fie disponibil începând din această săptămână, lansarea urmând să fie acompaniată, cel mai probabil, de o companie de crowdfunding, o metodă de vânzare folosită în mod uzual de Ayaneo.

Sursa: Go4Games 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News