53% din capacitatea de producție pe 5nm a TSMC merge către Apple, punând în dificultate restul industriei

08.02.2021
53% din capacitatea de producție pe 5nm a TSMC merge către Apple, punând în dificultate restul industriei

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) este cel mai mare fabricant de semiconductoare din lume. Apple, Qualcomm, MediaTek și Huawei sunt doar câțiva dintre giganții tehnologici nevoiți să concureze pentru acces la cele mai avansate procese de fabricație, esențiale pentru atingerea nivelului de performanță și eficiență cerut de gadgeturile moderne.

Concret, aceste companii trimit proiectele de cipuri către fabricanți de circuite integrate precum TSMC și Samsung, contractele semnate trasând condiții precum termenul de livrare și procesul de fabricație folosit. Practic, este ceva mai complicat decât atât, fabricanții de seiconductoare favorizând un client sau altul în funcție de „importanța” acestuia și volumul contractat.

Apple 5nm

De exemplu, Qualcomm a produs fostul său vârf de gamă, Snapdragon 865, folosind nodul de fabricație pe 7nm dezvoltat de TSMC. Anul acesta, Snapdragon 888 este produs la fabricile Samsung folosind o versiune proprie a nodului pe 5 nm, Qualcomm neputând rezerva suficientă capacitate de producție la TSMC. Samsung este al doilea cea mai mare fabricant de semiconductoare din lume.

Atât TSMC și Samsung folosesc metode de fabricație de ultimă oră, livrând chip-uri precum noul Apple A14 Bionic și procesoarele din familia AMD Ryzen.

Potrivit unui studiu publicat de Counterpoint Research, în 2021 Apple va fi cel mai mare client pentru nodul de fabricație pe 5nm al TSMC, familiile de chip-uri A14 și A15 Bionic, respectiv noul procesor M1 pentru sisteme MacOS, ocupând 53% din capacitatea de producție. În schimb, Qualcomm rămâne să se descurce cu o cotă de 24% din capacitatea de producție a TSMC, livrând atât chipseturi Snapdragon pentru telefoane high-end cu Android, dar și modemul 5G Snapdragon X60 cu destinația iPhone 13.

Apple 5nm

Atât TSMC, dar și Samsung, prognozează în 2021 ocuparea în proporție de peste 90% ca capacității disponibile pentru nodul pe 5nm, generând venituri de 10 miliarde dolari (potrivit Samsung).

În timp ce producția de cipuri pe 5nm merge în proporție de 80% către dispozitive smartphone, proporția este numai 35% pentru nodul de 7nm, lăsând loc și pentru alți clienți precum AMD (27% din capacitatea TSMC), NVIDIA (21%), MediaTek (10%) și Intel (7%).

Potrivit datelor Counterpoint, în perioada 2022-2023 industria de semiconductoare va genera venituri de aproape 100 miliarde dolari anual.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult