AMD, la cea mai mare cotă de piață din istorie pe segmentul procesoare X86, însă pierde deja teren în fața Intel

11.02.2022
AMD, la cea mai mare cotă de piață din istorie pe segmentul procesoare X86, însă pierde deja teren în fața Intel
foto: AMD

Ajutat de succesul nebun al familiei de procesoare Ryzen, AMD și-a depășit în mod oficial recordul consemnat în anul 2006, pe vremea când familia de procesoare Athlon lăsa mult în urmă alternativa Intel Pentium 4.

Deși, nici acum nu reușește să devină un lider absolut al industriei, AMD adjudecă pentru trimestrul Q4-2021 25.6% din piața globală de procesoare x86, cu 0.3% mai mult decât în „epoca de aur” anterioară.

Totuși, nici vârful actual nu pare sprijinit pe un suport chiar atât de ferm, Intel părând deja că încearcă o revenire pe segmentul retail, unde noua familie de procesoare Alder Lake (ex. Core i9-12900K) arată performanțe comparabile sau chiar superioare alternativei AMD Ryzen.

În schimb, AMD a reușit să se impună pe piața mult mai valoroasă a procesoarelor pentru server, gama de procesoare EPYC demonstrând numeroase atuuri la partea de performanță, eficiență și costuri.

O altă victorie majoră pentru AMD este pe segmentul consolelor de jocuri, compania regăsindu-se într-o poziție extrem de favorabilă, de a putea livra atât un CPU dar și GPU în spațiul aceluiași cip de siliciu, ambele oferind un nivel de performanță adecvat la costuri foarte competitive. Practic, orice consolă modernă de jocuri ale acum la bază un procesor AMD.

Însă deocamdată, codat de piață controlată de AMD în piața extrem de vizibilă a procesoarelor pentru PC este în scădere, de la 17% în trimestrul Q3-2021, spre 16.2% la finalul anului trecut. Nici pe segmentul laptopuri lucrurile nu stau mai bine, cota de piață pentru AMD scăzând la 21.6%, față de 22% în trimestrul Q3-2021.

În termeni absoluți, veniturile raportate pentru trimestrul Q4-2021 sunt 49% mai mari decât în perioada similară a anului anterior, respectiv 4.8 miliarde dolari. De asemenea, AMD raportat venituri record și la nivelul întregului an 2021. Însă mai departe, păstrarea trendului actual depinde în mare măsură de modul în care viitoarea familie de procesoare Ryzen 7000 va reuși să se impună în fața competiției nou ridicată de Intel.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult