AMD va lansa procesoare Ryzen XT cu frecvențe de funcționare mărite

25.05.2020
AMD va lansa procesoare Ryzen XT cu frecvențe de funcționare mărite

Urmând tăierilor de prețuri aplicate actualei oferte de procesoare, AMD va răspunde lansării gamei de procesoare Intel Comet Lake cu Ryzen XT, pregătind versiuni cu frecvențe de funcționare mărite pentru unele dintre modelele de procesoare din generația actuală.

În mod absolut predictibil, Intel a dezvăluit o nouă serie de procesoare pentru PC cu prețuri peste nivelul competiției, de care fanii se pot folosi în condiții dezavantajoase, cumpărând separat sistemul de răcire care nu este inclus în pachet și, eventual, o placă de bază care să ofere noul socket de procesor necesar pentru instalare. Și totuși, aceste condiții poate că ar fi fost „digerabile” dacă și performanțele livrate ar fi considerabil peste nivelul competiției. Din păcate, nenumăratele analize publicate deja în mediul online conturează o imagine mai degrabă nefericită, în care Intel se luptă fără prea mulți sorți de izbândă să valorifice cele câteva scenarii în care procesoarele Comet Lake surclasează competiția prezentată de AMD (ex. jocuri PC), cu prețul unor temperaturi de funcționare și consum de energie mult peste specificațiile oficiale.

Între timp, AMD se pregătește să întoarcă cuțitul în rană lansând versiuni „XT” ale procesoarelor  Ryzen 9 3900XT, Ryzen 7 3800XT și Ryzen 5 3600XT. Așteptate pentru lansare nu mai târziu de luna iunie, noile modele vor fi diferențiate în principal prin folosirea unor frecvențe de funcționare mărite, scopul lansării fiind acela de a justifica tăierile de prețuri la seriile de procesoare actuale, spulberând totodată orice îndoială pentru fanii Intel rămași indeciși.

Potrivit speculațiilor bazate pe marjele de overclocking existente la modelele actuale, AMD ar putea crește frecvențele în modul boost cu încă 200-300 MHz. Probabil că optimizarea adusă nu va afecta prea mult performanțele multi-thread, unde AMD conduce deja cu o marjă confortabilă, însă va reduce și mai mult diferența în scenariile single-thread de care se agață Intel cu oferta sa de procesoare. Practic, vom avea câteva cadre pe secundă în plus în testele cu jocuri PC, obținute cu o forțare (sperăm) nu prea mare a marjelor de consum și temperatură.

Pentru a obține sporul de performanță anticipat la 5%-10%, frecvențele boost ar trebui să fie de 4.7GHz pentru seriile Ryzen 5 3600XT și 3800XT, respectiv 4.8GHz pentru Ryzen 9 3900XT. În timp ce prețurile ar putea fi apropiate sumelor cerute de AMD înainte de lansarea Comet Lake, disponibilitatea în magazine ar putea pune probleme, obținerea procesoarelor care întrunesc aceste caracteristici presupunând un control de calitate și mai strict decât în prezent.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult