Apple, acuzată că a importat haine de la o firmă chineză care ar folosi sclavia modernă

10.08.2020
Apple, acuzată că a importat haine de la o firmă chineză care ar folosi sclavia modernă
Foto: Profimedia Images

Apple a importat haine de la firmă chineză care este acuzată că folosește munca forțată, potrivit The Guardian.

Descoperirea a fost făcută la scurt timp după ce șeful celei mai valoroase companii din lume, Tim Cook, a declarat, în fața Congresului, că Apple nu tolerează în lanțul său de furnizori munca forțată sau sclavia modernă.

Hainele importate, cel mai probabil uniforme pentru angajații din magazine, sunt produse de Changji Esquel Textile, o firmă din Xinjiang care aparține grupului Esquel din Hong Kong.

Firma, vizată de sancțiuni ale SUA, este acuzată că folosește în fabrici uiguri, care sunt ținuți în lagăre de reeducare.

Uigurii sunt un popor popor turcic, de religie musulmană, care trăiește în mare parte pe teritoriul Chinei de azi, în provincia Xinjiang.

Compania asiatică lucrează cu nume mari din America

Esquel a negat acuzațiile. „Absolut nu am, nu folosim și nu vom folosi niciodată munca forțată nicăieri în compania noastră”, potrivit unui comunicat al companiei. Esquel a transmis că un audit internațional realizat în 2019 a arătat că nu folosește sclavia modernă în fabrica din Xinjiang.

La o lună după ce firma Changji Esquel Textile a fost inclusă pe lista celor sancționate de SUA, Esquel a trimis în California un transport de haine pentru magazinele Apple. Compania este furnizor și pentru alte nume mari din America, printre care Patagonia, Nike sau Tommy Hilfiger.

Producătorul iPhone a transmis că Esquel nu este un furnizor direct, deși compania din Hong Kong a susținut în repetate rânduri că printre clienții săi se află Apple. „Esquel nu este un furnizor direct al Apple, dar furnizorii noștri folosesc bumbac produs de ei în Guangzhou și Vietnam”, a transmis un purtător de cuvânt al companiei americane.

Totuși, potrivit The Guardian, în orașul Guangzhou nu este produs bumbac, iar în documentele Esquel nu apar informații despre producție de bumbac în Vietnam. Compania arată, în documente, că produce materialul în Xinjiang.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult