Apple confirmă 2 miliarde dispozitive active și conectate la serviciile companiei

03.02.2023
Apple confirmă 2 miliarde dispozitive active și conectate la serviciile companiei
Foto: Profimedia Images

Deși Google deține recordul absolut, cu peste 2.5 miliarde dispozitive conectate, anunțul făcut de Apple are mai multă greutate. Cele 2 miliarde dispozitive active sunt toate livrate de o singură companie și atașate unui ecosistem de servicii și mai mult orientat către generarea de profit. Fie direct către Apple, sau către dezvoltatorii de aplicații și servicii care și-au orientat business-ul către consumatorii Apple.

Apple anunță depășirea unui prag psihologic, vizând numărul de utilizatori activi lunar, posesori iPhone, iPad, Mac, sau de alte dispozitive din portofoliul companiei americane. Cu 2 miliarde de utilizatori activi (în creștere de la 1.8 miliarde raportați anul trecut, sau 1.5 miliarde în 2020), Apple mai este surclasat doar de Google, însă doar din punct de vedere numeric. Axat pe extinderea ecosistemului Android către toate categoriile de utilizatori posibile, ecosistemul Google este în mod inerent unul mai puțin profitabil.

În mod remarcabil, atingerea pragului de 2 miliarde dispozitive active este confirmată simultan cu prima reducere a profiturilor Apple din ultimii patru ani, apărută pe fondul contracției tot mai puternice a economiei globale. Fără îndoială, succesul este în mare măsură datorat vânzărilor foarte bune obținute cu gama de telefoane iPhone 14, Apple reușind să „dribleze” tot felul de constrângeri pe lanțurile de aprovizionare cu componente, precum și blocaje prelungite în fabricile partenerilor din China, rezultat al măsurilor de pandemie COVID.

Chiar dacă stocurile iPhone 14 nu sunt nici acum la un nivel optim, cu efecte măsurabile asupra vânzărilor realizate, cert este că Apple este într-o poziție mai puternică decât ceilalți jucători din industrie. Până și Samsung, rivalul direct al celor de la Apple, a pornit lansarea Galaxy S23 cu o campanie agresivă de promovare și reduceri consistente din prețul de listă, în speranța de a consolida un start cât mai puternic în deschiderea unui an 2023 cu multe provocări pe plan economic.

Venind ca un motiv de încurajare pentru noul an, pragul celor 2 miliarde dispozitive active lunar a fi fost atins încă din luna decembrie, fiind inclus în bilanțul pentru final de an adresat investitorilor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult