Apple, din nou în instanță. Cydia acuză compania de monopol în distribuția de aplicații

11.12.2020
Apple, din nou în instanță. Cydia acuză compania de monopol în distribuția de aplicații

Oricine a folosit un smartphone cu jailbreak vreodată cunoaște numele Cydia. Acesta este „magazinul” de aplicații neoficiale pentru telefoanele Apple, care este instalat odată cu „eliberarea” telefonului din „închisoarea” Apple. Chiar dacă Cydia există de mai bine de 10 ani, creatorii săi abia acum au prins curaj să ia acțiune împotriva Apple pentru monopol pe magazine de aplicații pe platforma sa. Cel mai probabil, cei de la Cydia au simțit sângele din apă după ce Epic Games a ales să se lupte cu Apple pe un subiect similar.

Cydia a fost primul magazin de aplicații de pe iPhone

Cydia este un magazin de aplicații mai vechi și decât App Store. Prima generație de iPhone și primul iPod Touch nu veneau cu App Store pre-instalat. Dispozitivele nu puteau folosi alte aplicații decât cele pre-instalate de Apple, iar, la momentul respectiv, viziunea era ca orice aplicație să fie rulată din browser pe post de aplicație web.

Jay Freeman sau „Saurik”, așa cum este cunoscut în mediul online, propunea însă dezvoltarea de aplicații pentru iPhone care să ruleze nativ și să beneficieze de întreaga putere a dispozitivului, iar aplicația sa de distribuție de software, Cydia, a facilitat accesul la astfel de aplicații, într-o manieră similară cu repozitoriile de aplicații de pe Linux.

Freeman cheamă acum în instanță Apple pentru practici monopolare, la 13 ani de la lansarea magazinului său neoficial de aplicații pentru iOS:

„Fără achizițiile anti competitive și menținerea unui monopol ilegal asupra distribuției de aplicații de pe iOS, utilizatorii ar fi putut astăzi să poată alege cum și de unde să găsească și să obțină aplicații pentru iOS, iar dezvoltatorii ar fi liberi să își aleagă distribuitorul de aplicații iOS.”

Epic Games are o atitudine similară în procesul său împotriva Apple, compania cerând direct producătorului de telefoane să îi permită să lanseze o alternativă la App Store prin care să își distribuie propriile jocuri, precum Fortnite.

sursa: Vice

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult