Apple nu mai este cea mai valoroasă companie din lume, pierzând titlul în fața uni gigant petrolier

12.05.2022
Apple nu mai este cea mai valoroasă companie din lume, pierzând titlul în fața uni gigant petrolier

Apple a devenit în luna august 2020 cea mai valoroasă companie din lume, poziție păstrată până în acum.

Victimă colaterală a crash-ului ce a lovit majoritatea companiilor de tehnologie, Apple a pierdut peste 15 dolari din valoarea acțiunilor, de la un maxim de 156.72 dolari atins pe data de 10 mai, până la 140.91 dolari, două zile mai târziu. Evoluția cotației acțiunilor Apple nu este un caz singular, majoritatea companiilor de tehnologie pierzând masiv din valoare în ultimele zile

Compania care produce iPhone și iPad a fost devansată astfel de gigantul saudit Aramco, care beneficiază din plin de scumpirea petrolului.

Nu a fost de ajutor nici faptul că Bitcoin și restul pieței criptomonedelor s-au sincronizat cu piețele bursiere tradiționale, experimentând propriul crash, însă mult amplificat.

În termeni absoluți, valoarea acțiunilor Apple a scăzut cu peste 5 % doar într-o singură zi, compania rămânând cu o valoare totală de 2,37 triliarde (mii de miliarde) dolari. Spre comparație, gigantul petrolier Aramco a urcat la o valoare de piață de 2.42 triliarde dolari, recăpătând poziția pierdută în anul 2020.

În total, valoarea acțiunilor Apple a scăzut cu aproape 20%, de la începutul anului și până acum, contribuind la pierderile consistente suferite investitorii care și-au plasat majoritatea investițiilor în acțiuni la marile companii de tehnologie.

Totuși, pierderile suferite de investitorii Apple pălesc în comparație cu cele avute de investitorii în criptomonede, Bitcoin, principala criptomonedă, pierzând mai mult de 50% din valoare, din luna noiembrie și până acum.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult