Apple reduce comenzile de chipset-uri pe 4nm, anticipând vânzări iPhone mult mai slabe în 2023

20.02.2023
Apple reduce comenzile de chipset-uri pe 4nm, anticipând vânzări iPhone mult mai slabe în 2023
TSMC wafer

Apple a redus comenzile de semiconductoare de la principalul furnizor, TSMC, semnalând o încetinire mai mare a vânzărilor smartphone spre a doua jumătate a acestui an, afectând inclusiv vânzările iPhone.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC), principalul furnizor de semiconductoare high-tech al lumii, tocmai ce a primit o veste proastă din partea celui mai important client. Deși nu admite asta în mod public, Apple pare că anticipează o reducere consistentă a vânzărilor iPhone, surse din industrie arătând că gigantul american și-a redus comenzile către TSMC cu până la 120.000 wafere de siliciu. În funcție de rata de succes a nodului de fabricație selectat, numărul de cipuri în minus per wafer trebuie multiplicat de la câteva zeci la câteva sute de unități. Altfel spus, până și Apple reacționează la încetinirea economiei globale.

Deși, pentru nodul de fabricație pe 3nm Apple include și Samsung în rolul de furnizori, aflăm totuși că în cazul TSMC gigantul american aduce cel puțin 25% din veniturile trimestriale orice ajustare în minus afectând serios performanțele raportate investitorilor. Ce-i drept, ajustarea pare să includă și nodurile de fabricație pe 7, 5 și 4 nanometri.

Pierderile anticipate de TSMC vin după ce compania a reușit să „învingă” rivalul Samsung Foundry, atrăgând din partea Apple cele mai multe comenzi pentru nodul de fabricație pe 3nm Gate-All-Around (GAA). Totuși, veștile pentru TSMC ar putea să nu fie chiar atât de rele, compania având încă rezervări consistente din partea altor clienți importanți, Qualcomm și TSMC concurând pentru acces la nodul de fabricație N3E (3nm).

Între timp, TSMC are de câștigat și de pe urma majorărilor agresive de tarife aplicate în ultimii ani. Spre exemplu, de la 2.000 USD în anul 2004, cât cerea TSMC pentru un wafer pe 90 nm, prețurile au crescut la 6.000 USD pentru un wafer pe 10 nm livrat în anul 2016, respectiv 16.000 USD în 2020 pentru un wafer pe 5nm. Aparent, prețurile unui wafer pe 3 nanometri contractat în anul 2023 se învârt tot în jurul sumei de 20.000 USD, costurile tot mai mari asociate dezvoltării acestor noduri de fabricație lovindu-se de realitatea intransigentă a pieței care pur și simplu nu poate acomoda prețuri și mai mari.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult