Snapdragon 8 Gen 2, anunțat oficial. Ce va oferi procesorul flagship-urilor din 2022

16.11.2022
Snapdragon 8 Gen 2, anunțat oficial. Ce va oferi procesorul flagship-urilor din 2022

Qualcomm a anunțat oficial noul său chipset high-end, care va fi integrat în flagship-urile anului 2022: Snapdragon 8 Gen 2. Noul procesor promite îmbunătățiri semnificative de performanță, eficiență energetică și procesare AI, dar și în zona de transfer de tate, fiind pregătit pentru noile standarde la viteze crescute. Avem și o primă listă de parteneri care vor folosi aceste cipuri.

Snapdragon 8 Gen 2 vine cu o configurație nouă pentru CPU

Snapdragon 8 Gen 2 vine cu o configurație hardware pe care nu am mai văzut-o până acum, dar care va asigura cu siguranță performanță mai bună. Asta pentru că avem acum un format de nuclee 1+2+2+3, cu mai puține nuclee eficiente și mai multe de performanță.

Nucleul principal este un Cortex-X3, unul de generație nouă de la ARM, care vine din start cu o frecvență de 3,19 GHz. Apoi, avem două nuclee de performanță Cortex-A715 la 2,8 GHz și încă două Cortex-A710 la 2,8 GHz. Acestea vor prelua grosul sarcinilor multi-core în aplicații pretențioase. În cele din urmă, activitățile secundare și redarea multimedia va fi realizată pe cele trei nuclee eficiente Cortex-A510 la 2 GHz.

snapdragon 8 gen 2 cpu

Qualcomm promite 25% îmbunătățire în performanță față de generația precedentă cu o eficiență energetică îmbunătățită cu 40%. Acest lucru nu înseamnă că autonomia va crește, ci doar că pentru același nivel de performanță, noul cip consumă cu 40% mai puțin. Fiind un procesor mai puternic, cu siguranță îmbunătățirile de consum nu vor fi atât de mari de la un an la altul. Noul GPU Adreno 740 este și primul din portofoliul său compatibil cu ray-tracing, spune Qualcomm, dar care este oricum cu 25% mai puternic decât în trecut.

Îmbunătățirile în rest sunt minime

Și procesarea AI este acum mai eficientă, oferind cu 60% mai multă performanță per watt, conform Qualcomm, și 4,35x mai multă putere de procesare de acest gen. Aceste îmbunătățiri alături de noul ISP Hexagon pentru fotografii ar trebui să ducă la procesare mai rapidă a cadrelor și filmărilor din cameră. Qualcomm vorbește și despre ISOCELL H3, primul senzor foto de 200 megapixeli „optimizat” pentru Snapdragon 8 Gen 2, dar știm că aici este vorba doar despre marketing și nimic altceva. Senzorii ISOCELL H1 cu rezoluție înaltă au fost deja folosiți pe telefoane cu Snapdragon 8 Gen 1 fără probleme.

Snapdragon 8 Gen 2 Main 3

Singura altă diferență semnificativă ar fi adopția modemului X70 cu LTE și 5G, care crește viteza de upload la 3.500 Mbps de la 3.000 pe modelul X65 de anul trecut. Apare și suport pentru Bluetooth 5.3 și Wi-Fi 7, dar și redare video în 8K la 60 FPS cu HDR. Filmarea rămâne însă limitată la 8K 30 FPS.

Samsung, absenta de pe lista de parteneri confirmați

Qualcomm a publicat și o listă cu brand-uri care vor dezvolta și lansa telefoane cu Snapdragon 8 Gen 2 în viitorul apropiat, de unde pare că lipsește Samsung. Sunt menționate ASUS ROG, Honor, iQOO, Motorola, nubia, OnePlus, Oppo, REDMAGIC, Redmi, SHARP, Sony, vivo, Xiaomi, XINGJI/MEIZU și ZTE. Primele modele sunt așteptate la sfârșitul anului 2022.

Probabil că Samsung nu va dori să vorbească clar despre procesorul seriei Galaxy S23, urmând a menționa un „procesor octa-core de ultimă generație”, așa cum face de câțiva ani deja. Totuși, cele mai noi declarații ale oficialilor Qualcomm sugerează că S23 nu va mai folosi procesoare Exynos în nicio regiune.

sursa: Qualcomm

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult