Apple reduce producția iPhone 13 5G, pe fondul crizei de semiconductoare

13.10.2021
Apple reduce producția iPhone 13 5G, pe fondul crizei de semiconductoare

Deși și-a asigurat tratament preferențial din partea majorității furnizorilor de componente, Apple nu este complet ferit de efectele crizei de semiconductoare, compania fiind nevoită să reducă producția iPhone 13 5G sub nivelul cererii anticipate din partea consumatorilor.

Potrivit surselor din industrie, Apple va reduce țintele de producție cu până la 10 milioane de unități, compania urmând să livreze până la finalul acestui an aproximativ 80 milioane unități iPhone 13, față de 90 milioane cât era planificat inițial. Parte din problemă ar fi doi dintre furnizorii de semiconductoare esențiale, Broadcom și Texas Instruments, care ar fi informat deja că nu vor putea livra numărul de componente comandate de Apple.

Broadcom produce componente wireless pentru iPhone, iar Texas Instruments aprovizionează Apple cu cip-uri pentru producția de ecrane, inclusiv soluțiile OLED folosite cu iPhone 13.

Indicator reprezentativ pentru problemele din industria de semiconductoare, timpul mediu de livrare al cip-urilor către fabricanții de electronice a urcat la 21.7 săptămâni, mult peste media de 12 săptămâni raportată în perioada similară a anului trecut.

Însă Apple nu are parte doar de vești proaste, compania reușind să evite majorarea cu până la 20% a costurilor cu aprovizionarea de componente, după ce TSMC, principalul fabricant de semiconductoare, a decis să limiteze la doar 3% majorarea tarifelor. Însă această concesie se aplică doar ”pentru cei mai buni clienți” ai TSMC.

Spre deosebire de marii jucători din industria auto, care în mod neinspirat au reacționat prin suspendarea comenzilor de cipuri odată cu producția de autoturisme, doar pentru a descoperi că nu pot acoperi creșterea bruscă a cererii venită doar câteva luni mai, Apple a fost mai calculat în măsurile luate. Cum telefoane iPhone și iPad-uri s-au vândut și în perioada carantinei, Apple a avut puține motive să-și restrângă activitatea, compania păstrând relații solide cu furnizorii de componente și partenerii OEM responsabil cu fabricarea dispozitivelor.

Din păcate, prelungirea crizei de semiconductoare până cel puțin la jumătatea anului viitor se va reflecta și în disponibilitatea produselor Apple. Deja, comenzile iPhone 13 plasate prin website-ul Apple primesc termene de livrare în luna noiembrie, iar în unele cazuri nici magazinele fizice Apple Store au stocuri disponibile pentru livrare imediată.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult