Apple şi partenerul Foxconn, investigaţi de autorităţile chineze pentru încălcări ale legislaţiei muncii

09.09.2019
Apple şi partenerul Foxconn, investigaţi de autorităţile chineze pentru încălcări ale legislaţiei muncii

În timp ce autorităţile americane pun interdicţii gigantului Huawei, autorităţile de la Beijing retaliază în mod indirect la adresa Apple, demarând investigaţii care ar putea perturba activitatea de producţie în fabricile partenerului Foxconn.

Foxconn, cel mai mare fabricant de telefoane iPhone după volumul contractat, este acuzat de reprezentanţii unei organizaţii care militează pentru protejarea intereselor angajaţilor – China Labor Watch (CLW), de încălcări grave ale legislaţiei muncii. Apelând la investigaţii sub acoperire desfăşurate la fabrica Foxconn din oraşul Zhengzhou, inspectorii CLW ar fi descoperit în cursul lunii trecute că până la jumătate din forţa de muncă folosită este constituită de angajaţi cu contract temporar.

Sub legislaţia muncii chinezească, este interzis ca mai mult de 10% din forţa de muncă dintr-o companie să fie constituită apelând la angajaţi cu contract temporar.

Confruntaţi cu acuzaţiile aduse partenerului Foxconn, oficialii Apple declară că vor lucra la remedierea situaţiei împreună cu partenerul de business.

Apple nu se află la primul incident pe tema exploatării angajaţilor la fabricile partenere din China, însă este prima dată când acuzaţiile vin direct din partea unor organizaţii locale, uşurinţa cu care autorităţile chineze trec cu vederea abuzurile la adresa angajaţilor fiind de notorietate.

Potrivit aceloraşi inspectori CLW, forţa de muncă din fabricile Foxconn a fost şi anul trecut formată în proporţie de până la 55% din angajaţi cu contract temporar, practica prin care este suplimentată rapid capacitatea de producţie pentru a putea onora contractele-gigant trimise de Apple fiind bine cunoscută la nivelul industriei. Însă până acum nimeni nu a pus problema de legalitate a strategiei de business folosită, contribuţia adusă la bugetul de stat prin fabricarea bunurilor cu destinaţie aproape exclusivă la export fiind mai importantă.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult