Automatele de cafea și casele la care plătești singur au început să ceară bacșiș. Unde se află

09.05.2023
Automatele de cafea și casele la care plătești singur au început să ceară bacșiș. Unde se află
Foto: Profimedia Images

Automatele de cafea și casele din magazine la care clienții scanează și plătesc singuri produsele au început să ceară bacșiș, iar consumatorii nu sunt încântați de situație.

Acest lucru se întâmplă în SUA, iar fenomenul s-a extins în toate statele.

Potrivit Wall Street Journal, mulți consumatori se întreabă cine colectează aceste bacșișuri.

Un client a cumpărat o bere de la un frigider de tip self-service dintr-un stadion, iar la sfârșit a fost întrebat dacă dorește să lase bacșiș.

„Am fost confuz, deoarece nu era clar cui îi dădeam banii”, a declarat bărbatul. Acest client a decis, totuși, să ofere 20%.

Un purtător de cuvânt al stadionului a declarat că banii sunt împărțiți de angajați.

Citește și: Magazinele fără casier, un eșec? Cel mai mare retailer din lume închide 8 unități

Un incident similar s-a petrecut pe Newark Liberty International Airport. După ce a cumpărat o sticlă de apă de 6 dolari de la un automat, o persoană a fost întrebată dacă dorește să lase un bacșiș de 10% sau 20%. Această persoană a refuzat să facă plata suplimentară. În acest caz, banii proveniți din bacșișuri sunt împărțiți de personalul care lucrează pe schimbul respectiv, potrivit unui reprezentant al aeroportului.

În America, oamenii sunt îndemnați să lase bacșișuri în tot mai multe locuri, într-o perioadă în care inflația a atins cote ridicate, iar salariile foarte multor angajați nu au fost indexate. Chiar și primul sindicat format în cadrul Apple, la un magazin din Maryland, vrea să introducă bacșișuri.

În ciuda mediului economic dificil, oamenii nu au încetat să ofere bacșișuri. În ultimul trimestru din 2022, valoarea bacșișurilor primite de restaurantele și fast food-urile din SUA a crescut cu 16,5%, respectiv 15,86%, comparativ cu perioada similară din 2021, potrivit platformei de plăți Block.

Sursa: Business Insider

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult