Beneficiar direct al crizei globale de semiconductoare, Samsung anunță pentru 2021 profituri cu 52% mai mari

07.01.2022
Beneficiar direct al crizei globale de semiconductoare, Samsung anunță pentru 2021 profituri cu 52% mai mari

Simultan, producător de electronice și fabricant de semiconductoare, Samsung este în cea mai bună poziție cu puțină de a profita de pe urma crizei globale de semiconductoare.

Pe de o parte, producția de electronice Samsung, precum televizoare și dispozitive smartphone, a fost mult mai puțin constrânsă de lipsa stocurilor de componente esențiale, însă cererea solidă care chiar a depășit capacitatea de producție disponibilă în fabricile de semiconductoare a adus profituri record pentru gigantul sud-coreean.

Fără a publica un buletin oficial, Samsung Electronics estimează pentru ultimele trei luni din 2021 o creștere de 52% a profitului realizat, compania generând câștiguri de 11.5 miliarde dolari.

Veniturile Samsung au fost alimentate în principal de cererea solidă pentru memorii destinate pieței de servere, dar și marjelor de profit majorate pentru contractele semnate de clienții diviziei de semiconductoare. Trebuie spus că și rivalul TSMC a majorat semnificativ tarifele pentru producția de cip-uri, cu unele concesii acordare clienților cei mai valoroși (ex. Apple).

„Samsung este bine plasat pentru a profita de pe urma cererii record pentru PC-uri și electronice”, a declarat analistul de tehnologie Sam Reynolds pentru BBC. Un ajutor nesperat pentru creșterea veniturilor a venit și din partea fluctuațiilor cotațiilor valutare. Astfel, în timp ce won-ul coreean continuă să de deprecieze, exporturile plătite în monedă străină precum dolarul american se majorează de la sine.

Cu „prețul” ratării cifrei record de 15.2 miliarde won, venituri estimate de analiști în prima parte a anului, Samsung a redirecționat o parte din câștigurile realizate pentru acordarea de bonusuri pentru angajați și accelerarea campaniilor de marketing, ambele putând contribui la dezvoltarea companiei pe termen lung.

În ultimele luni, deficitul global de semiconductori a cauzat perturbări majore pentru producători, de la producătorii de automobile care au fost nevoiți să suspende producția până la avertismentul Apple că livrările iPhone vor fi întârziate.

Deocamdată, un posibil semn de îngrijorare pentru investitori este suspendarea prelungită a producției de cip-uri în fabrica Xi’an, din China centrală. Orașul este închis din 23 decembrie din cauza unui focar de coronavirus.

Contracarând veștile proaste venite din China, Samsung a anunțat dezvoltarea unei noi fabrici de semiconductoare în statul american Texas, cu o investiție inițială de 17 miliarde dolari. Se preconizează că noua fabrică  va fi operațională până în a doua jumătate a anului 2024.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult