Bitcoin și majoritatea criptomonedelor scad puternic în valoare pe fondul incertitudinilor despre economia Chinei

21.09.2021
Bitcoin și majoritatea criptomonedelor scad puternic în valoare pe fondul incertitudinilor despre economia Chinei

Euforia Bitcoin s-a sfârșit încă din luna iunie, când puterea de la Beijing a decis să interzică orice activități pe tema generării și tranzacțiilor de criptomonede, pe fondul temerilor legate de impactul „fermelor” de criptomonede asupra rețelei de electricitate și nevoia de a bloca exodul de capital în afara țării, în anticiparea unei contracții mai puternice a economiei Chinei.

Iar criza economică pe care mulți analiști o așteptau pare să bată la ușă, colapsul iminent al Evergrande Group, cu colos imobiliar cu datorii estimate la peste 300 miliarde dolari, fiind comparat cu falimentul gigantului american Lehman Brothers, la începutul crizei financiare globale din anul 2008.

În timp ce toate privirile sunt ațintite asupra Chinei, așteptând o decizie din partea guvernului pentru salvarea gigantului Evergrande cu bani de la buget sau, dimpotrivă, confirmarea falimentului ce ar putea declanșa un efect de contagiune în întreaga economie a Chinei, investitorii aleg calea prudenței reducând expunerea către activele potențial riscante. Având în vedere lungul istoric de volatilitate extremă a cotațiilor, Bitcoin și criptomonedele în general sunt cam cel mai riscant activ pe care îl poți deține în vremuri de criză.

bitcoin chart
foto: coinmarketcap.com

Spre exemplu, prețul Bitcoin a scăzut cu 11% doar în ultimele 24 de ore, până la un minim de 40500 dolari. Asta, după ce în urmă cu doar 14 zile cotația era de aproape 53000 dolari. Iar comparat cu maximumul de 64863 dolari atins în luna august, căderea este de peste 50%.

Urmând un trend similar, și prețul monedei Ethereum a scăzut cu peste 12% în ultimele 24 de ore, până la sub 2900 dolari.

Fiind un sistem descentralizat, adesea este greu de spus cu exactitate ce anume cauzează căderea piețelor criptomonede. La fel de incertă este și progresia cotațiilor în perioada următoare, Bitcoin demonstrând în repetate rânduri că poate reacționa violent la turbulențele apărute în piețele financiare convenționale, pierzând foarte mult din valoare într-un timp scurt.

Dacă Evergrande va intra în faliment, consecințele ar putea fi dramatice asupra întregii economii a Chinei, cu efect de domino asupra economiei țărilor din întreaga lume.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult