Rețeaua Bitcoin consumă acum de 7 ori mai multă electricitate decât Google

11.09.2021
Rețeaua Bitcoin consumă acum de 7 ori mai multă electricitate decât Google

În mod remarcabil pentru un produs de nișă al civilizației umane, rețeaua Bitcoin consumă 0.5% din întreaga producție de electricitate a lumii și de 7 ori mai multă electricitate decât Google, compania ale cărei servicii sunt folosite zilnic de o proporție semnificativă a populației planetei.

Ținută în funcțiune de cotațiile aflate în continuă creștere, rețeaua Bitcoin este probabil una dintre cele mai ineficiente tehnologii nou dezvoltate de oameni, procesarea tranzacțiilor consumând cu multe ordine de magnitudine mai multă energie decât dacă ar fi intermediate folosind sistemul bancar convențional.

Dacă ne raportăm strict la particularitățile tehnologiei din spatele rețelei Bitcoin, creșterea consumului de energie este doar o măsură a succesului Bitcoin: cu cât mai mulți „mineri” se întrec pentru generarea de Bitcoin, cu atât mai mult crește și dificultatea algoritmului criptografic folosit pentru generarea Bitcoin. Astfel, dacă moneda Bitcoin ar ajunge vreodată să substituie sistemul bancar, ca rețea principală pentru intermedierea tranzacțiilor la nivel global, consumul de energie ar crește atât de mult încât ar risca să lase în întuneric cel puțin o parte dintre națiunile lumii.

Schema funcționează cam așa: antreprenorul dornic de îmbogățire rapidă investeşte mai întâi sume considerabile în hardware sofisticat, sperând să amortizeze investiţia şi să intre pe profit într-un timp cât mai scurt. „Produsul” obținut este unul pur virtual și fără o valoare intrinsecă, aceasta fiind dată ulterior de ceilalți investitori care vin să cumpere Bitcoin folosind bani reali, anticipând că la rândul lor vor obține profituri considerabile speculând creșterea cotației Bitcoin. Toată această „industrie” funcționează cu ignorarea impactului avut asupra mediului înconjurător, prin folosirea unor volume uriașe de energie electrică acceptată din orice surse, atât timp cât este suficient de ieftină.

Potrivit celor mai recente date, rețeaua Bitcoin consumă anual în jurul a 91 TWhr de energie electrică. Spre comparație, România are un consum anual de energie apropiat valorii de 50 TWh, ocupând poziţia 50 în topul ţărilor mari consumatoare de energie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult