Chipseturile iPhone vor putea fi fabricate exclusiv în SUA, confirmă Apple

01.12.2022
Chipseturile iPhone vor putea fi fabricate exclusiv în SUA, confirmă Apple

Perspectiva tot mai îngrijorătoare a unui conflict militar SUA vs China, cu posibilitatea pierderii accesului la TSMC, cel mai important furnizor de semiconductoare la nivel global, motivează deja un efort uriaș pentru „mutarea” TSMC pe teritoriul SUA. Inițiativa presupune ridicarea aproape peste noapte a celei mai avansate fabrici de microprocesoare din SUA, cu eforturi financiare uriașe, subvenționate generos din bani publici.

Astfel, prima și cea mai avansată fabrică TSMC de pe teritoriul SUA va putea livra inclusiv cip-uri de ultimă generație realizate folosind procesul de fabricație pe 4nm, destinate echipării celor mai noi modele iPad, iPhone și Mac-uri dezvoltate de Apple. Fabrica dezvoltată cu un buget de 12 miliarde dolari este deja în construcție la o locație din statul american Arizona.

Inițial, TSMC intenționa pentru fabrica din SUA un debut ceva mai modest, livrând în volum limitat doar micro procesoare cu tehnologe de până la 5nm. Însă partenerii din SUA nu putut să se mulțumească doar cu un proces de fabricație dintr-o generație deja trecută, privind către un viitor în care ar putea fi complet dependenți de producția locală de semiconductoare. Astfel, chiar dacă tehnologia de fabricație pe 4nm ar putea fi de asemenea învechită până la darea în folosință a facilităților cu termen de finalizare fixat pentru anul 2024, fabrica TSMC din SUA va fi o rezervă cu importanță strategică pentru industria americană de electronice high-tech. De altfel, problemele apărute la fabricile TSMC din China demonstrează deja cât de mare este dependența companiilor din SUA față partenerii externi, transformarea acesteia într-un argument de șantaj fiind absolut de evitat.

TSMC este așteptat să anunțe un nou parcurs oficial pentru extinderea capacității de fabricare a semiconductoarelor. Întins pe mai mulți ani, planul ar putea include și suplimentarea capabilităților de fabricație din SUA pentru acoperirea nodului pe 3nm, încă nelansat. Altfel spus, producătorul taiwanez de semiconductoare devine tot mai mult un fabricant cu anvergură globală. Vestea proastă este că un asemenea plan de extindere nu poate veni fără costuri transmise într-un fel sau altul consumatorilor, cip-urile bazat pe cel mai nou proces de fabricație TSMC devenind și mai scumpe decât sunt deja.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult