CNN: Huawei ar fi avut capacitatea de a bruia sistemul nuclear al SUA

25.07.2022
CNN: Huawei ar fi avut capacitatea de a bruia sistemul nuclear al SUA

Conform unui nou articol CNN publicat în weekend, autoritățile SUA au investigat și ajuns la concluzia că Huawei ar fi putut avea capabilități de a afecta sistemul de lansare al rachetelor nucleare americane. Acest raport ar fi fost în spatele programului pornit în urmă cu câțiva ani, care obliga operatorii telecom să renunțe la echipamentele Huawei din rețelele lor și să le înlocuiască cu unele de la alți producători, vestici.

FBI ar fi concluzionat că Huawei poate bruia comunicațiile armatei SUA

Conform CNN, FBI-ul a avut o investigație pe termen lung în legătură cu operațiunile Huawei din SUA. Compania chineză a vândut echipamente ieftine operatorilor telecom de mici dimensiuni din regiuni precum Colorado, Montana, Nebraska și Oregon. Acestea au ridicat suspiciuni, întrucât aceste zone rurale sunt în proximitatea bazelor militare americane din SUA și nu ar fi adus mari beneficii financiare producătorului chinez.

În urma investigațiilor, FBI a ajuns la concluzia că Huawei ar avea capabilitățile de a bruia sistemele de comunicație militare din zonele în care echipamentele sale erau instalate, inclusiv cu cele ale US Strategic Command, agenția care se ocupă de arsenalul nuclear al SUA.

De asemenea, China ar fi dorit să finanțeze construirea unei pagode în Washington DC, într-unul dintre cele mai înalte puncte ale orașului. Pentru construcția acestui monument, China ar fi suportat toate costurile, însă cerea autorităților SUA ca materialele și echipamentele folosite pentru construcție să fie livrate în containere cu valoare diplomatică, care nu pot fi verificate de autoritățile SUA la intrarea în țară. Acest proiect a fost rapid anulat de către autoritățile americane. Probabil că autoritățile americane au intuit riscul instalării unui sistem de bruiaj sau de interceptare al comunicațiilor locale în capitala SUA.

Articolul din CNN amintește și despre mai multe proprietăți cumpărate de chinezi în apropierea unor obiective de infrastructură importante.

CNN amintește însă faptul că este greu sau imposibil de dovedit faptul că echipamentele Huawei instalate în SUA ar fi colectat și/sau ar fi trimis date către guvernul din Beijing. Desigur, autoritățile din China și oficialii Huawei neagă aceste acuzații.

sursa: CNN

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult