Compania Google este cercetată de Comisia Europeană. Gigantul este suspectat că „forţează” partenerii să preinstaleze aplicaţiile sale pe smartphone-urile cu Android

19.04.2016
Compania Google este cercetată de Comisia Europeană. Gigantul este suspectat că „forţează” partenerii să preinstaleze aplicaţiile sale pe smartphone-urile cu Android
Compania Google este anchetată în Uniunea Europeană pentru posibil abuz de poziţie dominantă. Dezvoltatorul Android este suspectat că „forţează” partenerii hardware să preinstaleze pe dispozitive o suită de aplicaţii Google, pe care utilizatorii nu au posibilitatea să le dezinstaleze. 
 
Comisarul european pentru Competiţie, Margrethe Vestager, a anunţat că situaţia este analizată cu atenţie şi că se cercetează dacă rivalii Google sunt afectaţi sau nu de contractele pe care compania le încheie cu partenerii săi. „Marile companii nu trebuie să încerce să se protejeze prin blocarea inovaţiei”, a declarat Vestager, într-un discurs ţinut la Amsterdam. 
 
Citeşte şi: Save to Google: o nouă extensie de Chrome pentru salvarea de link-uri
 
Ea a adăugat că politica Google, prin care partenerii hardware trebuie să preinstaleze pe dispozitivele care folosesc sistemul său de operare aplicaţii Google, precum Maps, Google Play sau Google+, ar putea bloca accesul utilizatorilor la noi aplicaţii, posibil mai bune. „Unele aplicaţii (Google) vin preinstalate pe dispozitive. Poţi dezactiva aceste aplicaţii, dar nu le poţi elimina complet. (…) Ne îngrijorează faptul că cerându-le producătorilor de telefoane şi operatorilor telecom să preinstaleze o serie de aplicaţii, în loc să îi lase pe ei să decidă ce aplicaţii doresc să încarce pe telefoane, e posibil ca Google să fi blocat una din principalele modalităţi prin care noile aplicaţii pot ajunge la consumatori”, a explicat Vestager. 
 
Un purtător de cuvând al Google a declarat, ca răspuns la comentariile făcute de comisarul european, că oricine poate folosi Android, cu sau fără aplicaţiile companiei. 
 
Android este de departe cel mai popular sistem de operare mobil din lume, cu o cotă de piaţă globală de peste 80%.
 
În cazul în care este găsită vinovată de aceste acuzaţii, compania americană riscă o amendă care poate reprezenta 10% din veniturile sale pe un an. Într-un alt proces istoric, UE i-a aplicat în 2013 gigantului software Microsoft o amendă de 561 milioane de euro deoarece nu le-a oferit utilizatorilor posibilitatea să aleagă ce browser doresc să folosească în sistemul de operare Windows. 
 
 
Versiunea de Android dezvoltată de Google şi Open Handset Alliance mai este cunoscută şi sub numele de Android OHA.
 
Există şi un al doilea sortiment de Android, cel dezvoltat de Android Open Source Project (AOSP). Producătorii de dispozitive care preiau această versiune nu trebuie să respecte aproape nicio regulă. Pot modifica platforma oricât de mult doresc şi nu sunt obligaţi să preinstaleze servicii Google precum Search, Maps, YouTube sau Play. Acestea pot fi adăugate ulterior, dacă utilizatorii doresc acest lucru. .
 
Potrivit celor mai recente date disponibile, raportul între Android OHA şi Android AOSP pe dispozitivele aflate în uz era de 70/30%.
 
Google are probleme similare în Rusia
 
Recent, autorităţile antitrust din Rusia au deschis o anchetă similară pe numele Google, după o plângere depusă la sfârşitul anului trecut de compania rivală Yandex. Pe piaţa de căutare online din Rusia, Google este al doilea cel mai mare jucător, după motorul de căutare local Yandex, care are o cotă de piaţă de peste 60%. 
 
Yandex a depus o plângere, la Serviciul Federal Antimonopol, în care cere ca Google să nu mai includă implicit în smartphone-urile cu Android vândute pe piaţa rusă serviciile sale de căutare Google Search sau Google Now. 
 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult