Compania Huawei chemată în instanţă pentru furt de secrete industriale în SUA

23.05.2019
Compania Huawei chemată în instanţă pentru furt de secrete industriale în SUA

Problemele recente pe care Huawei le întâmpină în urma ordinului preşedintelui SUA, Donald Trump, sunt foarte grave, însă nu sunt singurele pe care compania le are. Pe 3 iunie, va porni un nou proces în cadrul unui tribunal din Texas, unde Eric Xu, unul dintre directorii executivi ai companiei, este acuzat de furt de secrete industriale. Acest în acest proces este implicată şi compania CNEX Labs în calitate de victimă, fondată de un fost angajat Huawei.

CNEX Labs este o companie fondată în California, care se ocupă cu dezvoltarea de cipuri. În spatele acesteia stă Yiren „Ronnie” Huang, un fost inginer Huawei, care a plecat în 2013 din companie. Huawei l-a chemat pe Huang în instanţă în 2017 pentru că a „furat” angajaţi Huawei pentru a lucra la CNEX şi s-a folosit de tehnologia dezvoltată de Huawei pentru a realiza soluţiile de tip SSD pe care CNEX le oferă.

Conform CNEX, care a intentat un alt proces, singurul motiv pentru care Huawei a depus această plângere este pentru a-i fura tehnologia, întrucât documentele necesare pentru proces, care sunt publice, pot conţine secrete industriale, pe care compania chineză doreşte să le afle.

Acesta este procesul care va începe pe 3 iunie, în care CNEX Labs spune că Huawei a realizat un scenariu complex prin care a primit acces la tehnologia sa. Eric Xu, chairman Huawei, este acuzat că a ordonat unui inginer Huawei să se întâlnească cu CNEX spunând că este un posibil client pentru tehnologiile sale. Acesta nu a dezvăluit că lucrează la Huawei şi a realizat un raport detaliat despre tehnologia dezvoltată de CNEX pentru companie.

De asemenea, o placă cu memorii CNEX a fost oferită Universităţii Xiamen pentru cercetare, însă nu a fost dezvăluit companiei CNEX că universitatea avea un parteneriat cu Huawei, prin care oferea acces la toate documentele de cercetare pe care le realizează. Astfel, Huawei ar fi primit secrete industriale, pe care le foloseşte acum în dezvoltarea de noi tehnologii, spun cei de la CNEX.

Huawei a infirmat aceste acuzaţii, spunând că într-adevăr, Eric Xu a fost în cadrul comisiei care a cerut un raport legat de CNEX, însă spune că nu a avut niciodată acces la tehnologiile proprietare ale start-up-ului din SUA.

Situaţia este complicată şi probabil că va dura mult până când vom afla concluzia acestui proces. Cu siguranţă însă, această problemă apare acum destul de jos în lista de priorităţi Huawei, compania lucrând acum la rezolvarea interdicţiilor impuse de SUA.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult