Companii rusești precum Yandex și Ozon vor fi delistate de pe bursa Nasdaq

16.03.2023
Companii rusești precum Yandex și Ozon vor fi delistate de pe bursa Nasdaq

Companiile rusești listate pe bursa americană Nasdaq au primit notificare că acțiunile lor vor fi scoase de la vânzare, conform Reuters. Printre companiile afectate se numără Yandex, echivalentul Google din Rusia, Ozon, cel mai mare magazin online rusesc și alte câteva companii de renume mondial, originare din Rusia. Acțiunile acestor companii erau oricum înghețate de mai bine de un an, de la începutul „operațiunilor militare speciale” de pe 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina.

Yandex, supranumit „Google-ul rusesc”, va fi delistat de pe bursa din New York

Printre companiile care au primit astfel de notificări similare se numără și Headhunter, o companie de recrutare, cât și procesatorul de plăți Qiwi, tot din Rusia.

Yandex și Ozon spun că vor contesta aceste decizii, întrucât niciuna dintre companii nu sunt puse sub sancțiuni de către statele vestice. De altfel, reprezentanții Yandex spun că aceste acțiuni nu vor împiedica compania să își servească investitorii așa cum a făcut-o până acum:

„Notificarea Nasdaq nu afectează operațiunile, serviciile și poziția financiară a companiei, sau abilitatea de a împlini toate obligațiile financiare către parteneri sau alte părți.”

De altfel, Yandex s-a confruntat în ultimii ani cu presiuni din partea investitorilor vestici, dar și din partea autorităților din Rusia. Astfel, compania a fost nevoită să vândă serviciile sale de știri, cât și pagina principală de căutări către VK (Vkontakte), compania controlată de stat, care deține și rețeaua de socializare cu același nume, echivalentul Facebook din Rusia.

Conform Reuters, compania care controlează Yandex, înregistrată în Țările de Jos, a anunțat planuri pentru a renunța la o mare parte din Yandex Group, inclusiv de compoenentele companiei care aduc cele mai mari încasări.

Chiar dacă Yandex nu a fost supusă sancțiunilor, mai mulți membri ai conducerii companiei au fost direct sancționați de țările din Europa și de SUA.

sursa: Reuters

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult