Ar fi o lovitură masivă pentru Putin: „Google din Rusia” vrea să părăsească țara

28.11.2022
Ar fi o lovitură masivă pentru Putin: „Google din Rusia” vrea să părăsească țara
Foto: Profimedia Images

Cea mai mare companie de tehnologie din Rusia ar putea părăsi țara de teamă că Războiul din Ucraina îi va afecta iremediabil afacerile.

Mutarea este analizată de Yandex N.V., compania-mamă olandeză a Yandex, potrivit surselor publicației The New York Times

Pentru Putin, aceasta ar fi o mare lovitură de imagine. El dorește ca Moscova să dezvolte alternative locale la serviciile și aplicațiile populare vestice. Yandex operează cel mai mare motor de căutare online din Rusia, dar și alte servicii care sunt lider de piață, precum o aplicație de ride-hailing.

Compania nu a negat aceste zvonuri și a transmis că analizează posibilitățile de restructurare pe care le are în condițiile geopolitice actuale. Printre opțiuni se află dezvoltarea de divizii internaționale „independente de Rusia”.

The Bell, o publicație din Rusia, a transmis recent că Yandex N.V. va muta cele mai noi afaceri și cele mai promițătoare tehnologii pe care le deține – inteligență artificială, mașini autonome, cloud computing – în afara țării conduse cu o mână de fier de Vladimir Putin.

Putin
Yandex dezvoltă unele dintre cele mi populare aplicații din Rusia (Foto: Profimedia Images)

Mutarea diviziei de machine learning și inteligență artificială este în special importantă, deoarece Putin a declarat în 2020 că țara care va domina acest domeniu „va conduce lumea”. Liderul de la Kremlin a declarat atunci că Rusia vrea să fie un lider în domeniu.

Citește și: Cum și-a distrus Putin armata în Ucraina. E posibil ca Rusia să nu-și revină niciodată pe plan militar

Yandex nu prea are opțiuni. Tehnologiile avansate au nevoie de unelte vestice și forță de muncă foarte calificată, iar războiul declanșat de Putin a generat un exod al creierelor. Ieșirea din Rusia nu va fi ușoară, deoarece o astfel de operațiune are nevoie de acordul Moscovei, dar și de undă verde de la acționari.

Afacerile din Rusia, dependente de Vest

Compania a fost afectată serios de războiul din Ucraina. Înainte de izbucnirea conflictului, gigantul avea 18.000 de angajați și era evaluat la 31 de miliarde de dolari pe piața americană. „Google din Rusia” a avut la un moment dat chiar un birou în Silicon Valley, SUA.

După 24 februarie, mii de angajați Yandex au plecat din țară, iar compania a pierdut peste 20 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră pe bursa americană Nasdaq. În Rusia, acțiunile companiei au scăzut cu 62% în ultimul an.

Pentru sectorul tehnologic din Rusia viitorul nu arată bine. SUA și alte 37 de țări interzic exportul pe această piață de semiconductori și echipamente de telecomunicații. Mai mult, 65% din companiile din Rusia depindeau în 2021 de bunuri importate din Vest în activitatea lor, potrivit unui raport al băncii centrale de la Moscova.

Citește și: Trei gameri, uciși de serviciile secrete ruse. Au crezut că sunt sabotori pro-ucraineni

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult