Companiile din construcții caută alternative la ciment, care este o sursă majoră de poluare

22.06.2020
Companiile din construcții caută alternative la ciment, care este o sursă majoră de poluare

Mai multe companii din construcții care doresc să fie prietenoase cu mediul înconjurător au început să folosească mortar eco sau alte materiale de construcții alternative, cu o amprentă mică de carbon.

Mortarul este un material material vital pentru economia mondială și este responsabil, în fiecare an, pentru aproximativ 8% din emisiile de dioxid de carbon din atmosferă, potrivit CNBC. Mortarul este realizat, ca materiale de bază, din apă, nisip (sau piatră sfărâmată) și ciment. Ultimul ingredient este cel care poluează.

În 2018 au fost produse, la nivel global, 4,40 de miliarde de tone de ciment, potrivit companiei Chatam House. Conform unor estimări, aproximativ 70% din populația lumii trăiește într-o structură realizată cu ajutorul mortarului.

Apar noi materiale alternative, prietenoase cu mediul

Unele companii fac eforturi pentru a produce ciment eco sau pentru a găsi alternative care să le permită constructorilor să reducă cantitatea de ciment folosită.

Boral, o companie din Australia, a anunțat un parteneriat pe cinci ani cu Universitatea de Tehnologie din Sydney, pentru a dezvolta un nou timp de ciment eco.

În Marea Britanie, DB Group a dezvoltat Cemfree, un produs pe care îl descrie ca pe o alternativă, care nu include ciment, la mortar. Materialul a fost folosit deja într-un proiect important de infrastructură, autostrada M25 din sudul Angliei.

Proiect de construcție realizat cu Cemfree

Totodată, a apărut AshCrete, un tip de mortar în care cimentul este înlocuit de cenușa zburătoare, o pudră care se obţine din gazele eliminate de cuptoarele care folosesc cărbunele ca și combustibil.

Mai mult, StoneCycling, o companie olandeză, a realizat WasteBasedBricks, cărămizi produse în proporție de 60% din materiale de construcții aruncate la gunoi. Un produs similar, numit K-brick, a dezvoltat și firma britanică Kenoteq.

Cercetătorii spun că aceste schimbări sunt necesare, deoarece modul în care construim acum nu este sustenabil pe termen lung.

Foto: Pixabay

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult