Decizia administrației Trump de a interzice WeChat ar putea ajuta Huawei, scoțând Apple de pe piața din China

10.08.2020
Decizia administrației Trump de a interzice WeChat ar putea ajuta Huawei, scoțând Apple de pe piața din China

Mai mult decât o rețea de socializare, WeChat este pentru chinezi un veritabil instrument de supraviețuire, folosit pentru a cumpăra pâine din alimentările care nu mai acceptă de mult bani cash, informare de pe canalele media, orientare în marile metropole, comunicare și multe altele. Întrebați ce ar alege între WeChat și telefonul iPhone, majoritatea covârșitoare a cetățenilor chinezi ar renunța fără ezitare la produsul Apple.

TikTok nu este singura aplicație „chinezească” vizată de interzicerea prin ordin executiv semnat de președintele Trump. Deși la prima vedere, afectează doar utilizatorii de dispozitive mobile americane, interdicțiile SUA lovesc direct în comunitatea de afaceri, multe companii folosind WeChat ca pe un instrument universal pentru a ține legătura cu partenerii din China. În stare de șoc se află și diaspora foarte numeroasă de cetățeni chinezi aflați fie cu afaceri, la studii sau rezidenți ai comunităților chinezești din SUA, interzicerea WeChat echivalent cu tăierea canalelor de comunicații cu prietenii și familia rămasă în China.

Prin măsurile luate, Trump interzice companiilor americane să facă afaceri prin intermediul WeChat, în condițiile în care aplicația cu peste 1 miliard de utilizatori este folosită pentru aproape orice de consumatorii chinezi, sistemul de plăți electronice și promovare prin social media creând o uriașă piață de desfacere pentru servicii și produse tot felul.

WeChat

De ce se teme administrația Trump de platforma WeChat

Proiectată să fie un instrument indispensabil pentru „funcționarea” în societatea chineză, WeChat este o sursă inepuizabilă de informații despre utilizatorii săi, aplicația dezvoltată de gigantul Tencent împărțind datele care ating toate aspectele vieții de zi-cu-zi direct cu guvernul chinez. Aflat la butoanele unui puternic aparat de monitorizare în masă, Partidul Comunist Chinez cenzurează în mod frecvent subiecte de natură politică și „optimizează” accesul cetățenilor la surse de informare, blocând cu ajutorul filtrelor automate informațiile pe teme incomode.

Cum suferă Apple de pe urma interzicerii WeChat

Pe lângă blocarea tranzacțiilor efectuate prin WeChat cu corporații americane, restricțiile SUA mai pot avea un efect nedorit, împiedicând Apple să distribuie WeChat prin App Store.

Fără posibilitatea de folosi aplicația WeChat, este de așteptat că refuzul cumpărătorilor să ducă la prăbușirea vânzărilor iPhone în China, și cam oriunde altundeva unde este folosită platforma de socializare. În mod evident, beneficiarul direct este Huawei, tocmai compania pe care administrația Trump încearcă să o „pedepsească”.

O altă „spaimă” pentru Apple este o ripostă din partea furnizorilor chinezi de materii prime și și a fabricilor partenere, compania americană având puține soluții pentru eventualitatea perturbării activității de producție.

În calitate de prim beneficiar al politicilor de globalizare, Apple își proiectează pro

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult