După Oppo, acum și Vivo ar putea suspenda vânzările de telefoane într-o mare țară europeană

13.04.2023
După Oppo, acum și Vivo ar putea suspenda vânzările de telefoane într-o mare țară europeană

Deși a semnat cu Nokia un contract de licențiere a brevetelor pe mai mulți ani, Vivo acuză compania finlandeză de încălcarea termenilor FRAND (fair, reasonable, and non-discriminatory) privind utilizarea în condiții rezonabile a respectivelor brevete. Altfel spus, Vivo acuză Nokia că încearcă să abuzeze de acordurile semnate prin impunerea unor tarife nerezonabile, discriminând față de alți jucători din industrie care s-ar alege cu tarife mai puțin punitive.

Potrivit comunicatului oficial: ”Vivo respectă în integralitate proprietatea intelectuală și se angajează să inoveze continuu prin activitatea sa de cercetare și dezvoltare extinsă. În ultimii ani, Vivo a încheiat acorduri de licențiere încrucișată cu numeroase companii de top. Am negociat cu Nokia despre reînnoirea licențelor reciproce, dar până acum nu am reușit să ajungem la un acord.”

Continuând cu acuzațiile la adresa companiei europene, oficialii Vivo deeclară: „Credem cu fermitate că Nokia nu și-a îndeplinit obligația de a oferi o licență în condiții „FRAND” (echitabile, rezonabile și nediscriminatorii). Un brevet esențial standard (SEP) este unul pe care companiile trebuie să-l achiziționeze pentru a îndeplini un standard tehnic. De aceea un astfel de brevet este licențiat folosind termeni FRAND.

Între timp, o decizie a Tribunalului Districtual din Mannheim a fost emisă împotriva Vivo, determinând compania să spună că este dispusă să suspende toate operațiunile, inclusiv vânzările și comercializarea dispozitivelor sale, în Germania. La fel ca Oppo, VIvo va iniția recurs împotriva deciziei judecătorești, sperând să forțez o renegociere a acordurilor semnate cu Nokia.

Deși nu este citat în mod direct, toate problemele converg în direcția BBK Electronics Corporation, proprietarul din China care controlează Oppo, Vivo, OnePlus și alte branduri smartphone recunoscute în piețele occidentale.

Compania finlandeză a înregistrat încă din anul 2021 mai multe procese împotriva Oppo, spunând că producătorul chinez folosește brevetele sale esențiale și non-esențiale fără licență. Acest lucru pare să se întâmple după ce Nokia a încercat să negocieze prelungirea contractului din 2018. Conform Nokia, contractul său de licențiere a expirat, însă Oppo continuă să folosească tehnologiile sale brevetate. Brevetele fac referire la tehnologii de conectivitate, interfețe grafice și capabilități de securizare a dispozitivelor. Compania spune că Oppo a refuzat oferta de a reînnoi contractul, dar continuă să folosească tehnologiile licențiate anterior, chiar și fără contract. Putem presupune că situația este asemănătoare și în cazul brandului Vivo.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult