Economist, laureat al Premiului Nobel pentru Economie: Bitcoin ar trebui scos în afara legii

23.01.2018
Economist, laureat al Premiului Nobel pentru Economie: Bitcoin ar trebui scos în afara legii

Joseph Stiglitz, reputatul economist câştigător al Premiului Nobel pentru Economie şi unul dintre cei mai respectaţi profesori universitari, nu este un fan al monedei virtuale bitcoin.

 

Stiglitz a cerut ca moneda virtuală să fie „scoasă în afara legii”, spunând că este utilizată mai ales în scopuri ilegale, precum spălarea de bani şi evaziunea fiscală, potrivit Gândul.

 

În timpul unui interviu acordat Bloomberg Television, cu ocazia întâlnirii de la Davos, Stiglitz a explicat că bitcoin încearcă să rezolve o problemă care nici măcar nu exista, până la apariţia criptomonedelor.

„Avem un motor de schimb, se numeşte dolar american”, a declarat Stiglitz. „Putem tranzacţiona această monedă. De ce îşi doresc oamenii bitcoini? Pentru discreţie”.

 

Sistemul bancar poate implementa cu succes metodele de plată digitală, a adăugat Stiglitz, „dar pentru asta nu ai nevoie de bitcoin”.

 

 

„Cred că dacă criptomoneda ar fi reglementată în aşa fel încât să nu mai permită spălarea de bani şi alte lucruri, nimeni nu va mai fi interesat de bitcoin”, a spus Stiglitz. „Prin reglementarea acestor abuzuri se reglementează, de fapt, dispariţia bitcoinului”.

 

Preţul criptomonedei s-a prăbuşit recent, după ce atinsese o valoare de 20.000 dolari. Declinul a fost determinat de reglementarea bitcoinului în ţări precum China şi Coreea de Sud.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult