El Salvador este prima țară din lume care adoptă Bitcoin ca monedă oficială

07.09.2021
El Salvador este prima țară din lume care adoptă Bitcoin ca monedă oficială

Bitcoin este acum a doua monedă oficială din El Salvador, o țară pentru care mai mult de 20% din venituri provin din plăți Bitcoin făcute de cetățeni care muncesc peste hotare.

Bitcoin și criptomonedele în general sunt privite cu suspiciune de majoritatea guvernelor lumii care, pe bună dreptate, le consideră instrumente pentru spălare de bani și evaziune fiscală, export necontrolat de capital peste graniță, investiții riscante, etc. Însă nu și El Salvador, o țară aflată deja într-o situație economică precară, care a ajuns să vadă în Bitcoin o alternativă mai sigură la propria monedă națională.

Presedintele Nayib Bukele a propus la jumătatea acestui an un proiect de lege pentru acceptarea Bitcoin  ca mijloc legal de plată, alături de dolarul american. Guvernul a făcit echipă cu firma de portofele digitale Strike pentru a construi un cadru financiar în jurul celebrei criptomonede.

Fondatorul Strike, Jack Mallers, a susținut că Bitcoin va ajuta țări precum El Salvador să se protejeze împotriva „șocurilor potențiale” ale inflației induse de monedele tradiționale. Totuși, acesta pare să ignore volatilitatea extremă pentru care criptomonedele în general sunt renumite. De altfel, doar în ultima jumătate, cotația monedei Bitcoin a fluctuat cu mai mult 50% din valoare, în sus și în jos.

Acceptată ca și o a doua monedă națională în El Salvador, țară unde 70% din populația activă nu deține un cont bancar, Bitcoin capătă un rol extrem de important în circulația banilor și economia țării, cu toate riscurile aferente.

Departe de a fi măsura unui guvern vizionar, acceptarea Bitcoin ca mijloc legal de tranzacționare vine ca o încercare de a aduce în economia reală mai mult din banii trimiși în țară de cetățenii care muncesc peste hotare. Nevoiți să colaboreze cu exchange-uri de criptomonede care funcționează într-o atmosferă de vid legislativ, cetățenii plecați în străinătate întâlnesc adesea comisioane mari de tranzacționare, precum și întârzieri nejustificate la virarea banilor în conturile rudelor și familiei de acasă. Legalizarea Bitcoin ar putea face aceste transferuri mai sigure și rapide. În plus, colaborarea strânsă cu dezvoltatorul Strike va asigura o evidență reală a intrărilor și ieșirilor de capital. În mod evident, cei implicați în activități ilicite vor ocoli în continuare canalele oficiale de tranzacționare, dar măcar este un pas în direcția cea bună.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult