Lac glaciar de 12000 de ani, transformat în „cadă jacuzzi” pentru generarea de monede bitcoin

07.07.2021
Lac glaciar de 12000 de ani, transformat în „cadă jacuzzi” pentru generarea de monede bitcoin

Scoasă din uz și apoi cumpărată de un investitor privat, o centrală pe cărbune pusă în slujba generării de monede bitcoin a transformat un lac glaciar aflat la poalele munților într-o veritabilă cadă jacuzii, cu apă numai bună de îmbăiat.

Conectată la Seneca Lake, un lac glaciar vechi de 12000 de ani localizat în statul american New York, o fostă centrală electrică pe cărbune reconvertită între timp pentru a funcționa cu gaze naturale deversează atât de multă apă caldă încât a transformat luciul de apă întins pe o suprafață de 173 km² într-un veritabil lac tropical.

Achiziționată de o companie numită Greenidge, centrala electrică bazată pe arderea de combustibili fosili urma să genereze profit prin acoperirea necesarului de energie în rețeaua națională de electricitate,  în perioadele cu vârf de consum. Însă compania care o administrează a decis că aceste perioade de vârf sunt mai degrabă rare, potențialul instalațiilor deținute rămânând neutilizat mare parte din timp. Soluția găsită a fost vânzarea Greenidge către o altă companie privată, Atlas Holdings, specializată în activitatea de minare a monedei Bitcoin.

bitcoin

Încurajată de boom-ul criptomonedelor din ultimul an, Atlas a instalat mii de rig-uri Bitcoin în imediata vecinătate a centralei termoelectrice, generând începând cu luna februarie 2021 peste 1.100  de monede Bitcoin. Compania are planuri să instaleze alte mii computere specializate ASIC Miner, în cele din urmă ocupând 85 MW din capacitatea centralei de 108 MW.

Lacul Seneca, vechi de 12.000 de ani, este apreciat pentru apa atât de curată încât poate fi băută ca atare. Mai mult, lacul găzduiește o populație numeroasă de păstrăvi, periclitată acum de temperatura în creștere a apei. Păstrăvul curcubeu este extrem de sensibil la fluctuațiile temperaturii apei, acesta proliferând cel mai bine în jurul temperaturii de 10C. Însă temperatura lacului se apropie de 36C în timpul verii, sau 21C pe timp de iarnă, peștele riscând să moară din cauza lipsei de oxigen.

Dacă autoritățile de reglementare din Statele Unite nu restricționează activitatea termocentralei Greenidge, alte 30 de centrale electrice din statul New York ar putea fi conectate la ferme Bitcoin pentru maximizarea profiturilor, punând în pericol obiectivele de reducere a emisiilor de CO². Însă astfel de situații pot fi întâlnite și în alte regiuni ale lumii, mergând atât de departe încât să amenințe siguranța rețelelor naționale de electricitate.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult