Europa aprobă echipamentele 5G de la Huawei. Germania are dovezi care atestă colaborarea cu serviciile secrete chineze [UPDATE]

30.01.2020
Europa aprobă echipamentele 5G de la Huawei. Germania are dovezi care atestă colaborarea cu serviciile secrete chineze [UPDATE]

UPDATE 30.01.2020: Huawei România ne-a contactat prin e-mail, cerând drept la replică cu referire la articolul publicat de Handelsblatt. Iată declaraţia oficială a companiei în întregime:

„Huawei Technologies nu a făcut şi nu va face niciodată ceva care să compromită securitatea reţelelor şi a datelor clienţilor companiei.
 
Articolul publicat de Handelsblatt repetă aceleaşi supoziţii vechi şi nefondate, fără să ofere vreun fel de dovezi clare.”
 

Articolul original: Huawei pare să câştige nişte mici lupte în ultima perioadă, cel puţin în Europa. După ce Marea Britanie a anunţat că va permite producătorului chinez să implementeze echipamente în infrastructura naţională 5G în sisteme non-core, acum şi Uniunea Europeană face un anunţ similar, însă fără să numească nicio companie. Practic, regulamentul pentru dezvoltarea 5G de pe teritoriul Uniunii va fi similar, permiţând companiilor considerate „riscante” să vândă către clienţi soluţii non-core şi să fie folosite în proporţie de maximum 35% din infrastructură. Simultan, publicaţia germană Handelsblatt raportează că autorităţile din Germania au dovezi furnizate de SUA că Huawei a colaborat cu serviciile secrete din China.

„La sfârşitul anului 2019, Statele Unite au furnizat informaţii care dovedesc că Huawei a cooperat cu autorităţile de securitate din China”, scrie Handelsblatt, citând surse anonime din cadrul ministerului de externe al Germaniei. În ciuda acestor informaţii, politicienii germani sunt în continuare nehotărâţi în legătură cu măsurile pe care să le ia în cazul Huawei, cercetările independente ale autorităţilor germane declarând în urmă cu câteva luni că nu au găsit dovezi în acest sens.

„Companiile chineze nu pot fi considerate de încredere pentru a întruni standardele de securitate necesare să construiască reţelele 5G”, spune acelaşi document. De altfel, însuşi ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, este printre cei sceptici la adresa companiilor chineze.

Noul regulament UE reprezintă însă doar un ghid de „bune practici”, ceva ce poate fi adaptat de fiecare ţară în parte. Uniunea recomandă ţărilor membre să nu folosească echipamente de la furnizori cu grad mare de risc în reţeaua „core”, fundaţia pe care se construieşte infrastructura 5G. În acelaşi timp, aceşti furnizori nu ar trebui să aibă acces la mai mult de 35% din infrastructura totală a ţării.

Compania Huawei pare să fie mulţumită de rezultatele obţiunute în Europa. În să fie interzise complet, echipamentele sale vor putea fi acum folosite în majoritatea reţelelor, ceea ce înseamnă că afacerile sale vor fi afectate, însă nu inexistente. „Această abordare imparţială şi bazată pe fapte asupra securităţii 5G permite Europei să beneficieze de reţele 5G mai rapide şi securizate”, au declarat reprezentanţii Huawei.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult