Google aplică pentru o licenţă de colaborare cu Huawei la mai bine de jumătate de an de la pornirea acestui program

27.02.2020
Google aplică pentru o licenţă de colaborare cu Huawei la mai bine de jumătate de an de la pornirea acestui program

După declaraţii care sugerau utilizatorilor de dispozitive Huawei fără servicii Google să nu încerce instalarea acestora din surse neoficiale, Google a confirmat că a aplicat în sfârşit pentru o licenţă din partea autorităţilor americane, care să le permită să continue colaborarea cu Huawei. Această veste este foarte ciudată, având în vedere că astfel de licenţe au fost disponibile încă din vara anului trecut, iar Google, cel mai important partener american Huawei, abia acum a depus o astfel de cerere.

Pentru că a fost inclusă pe Entity List, compania Huawei nu poate acum să mai lucreze cu companii americane „la liber”. Autorităţile americane au creat un sistem de licenţe care sunt verificate şi aprobate manual pentru fiecare companie în parte. Regula pentru aprobare este ca serviciile şi produsele pe care companiile americane le oferă către Huawei să nu pună în pericol securitatea naţională a Statelor Unite ale Americii.

Până acum, companii precum Qualcomm şi Microsoft au primit astfel de licenţe, însă nu am auzit nimic despre Google. Se pare însă că motivul pentru care Google nu a primit încă o astfel de licenţă este că nu a cerut una. Acum, faptul că a depus o cerere nu înseamnă că autorităţile americane o vor şi aproba. De asemenea, nu este clar când va primi Google un răspuns din partea Departamentului de Comerţ din SUA.

Cel mai probabil, în cazul în care această licenţă va fi aprobată, aceasta va fi acordată cândva după lansarea noilor telefoane Huawei P40 şi P40 Pro. Chiar şi în eventualitatea în care telefoanele ar fi lansate după o astfel de decizie, probabil că nu ar fi destul timp la dispoziţie pentru a pre-instala serviciile Google pe acestea.

De altfel, nu este tocmai clar dacă Huawei încă doreşte să depindă de Google la nivel software. Reprezentanţii companiei au declarat în trecut că nu mai vor să se întoarcă la Google, pentru că accesul la serviciile şi aplicaţiile companiei ar putea dispărea în orice moment din diverse motive care ţin sau nu de Google sau Huawei.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video